Vasárnap több gyerek megsérült

Több ellenőrzésen megbukott már a csillebérci kalandpark

Korábban több esetben is elmarasztalták már azt a csillebérci kalandparkot, amelyben vasárnap több gyerek megsérült, miután leszakadt alattuk egy háló.

2016.05.23 15:37ma.hu

Budapest Főváros Kormányhivatalában azt közölték, nekik is lesz dolguk a hétvégi baleset kapcsán A rendőrség is vizsgálja az esetet. Az üzemeltető szerint biztonságosak a kalandparkjaik - írja a Hirado.hu.

Biztosan lesz dolga a Budapest Főváros Kormányhivatalának is a csillebérci kalandparkban történt balesettel, ismételten vizsgálni fogják annak működését – mondta a hirado.hu-nak Bobál Pál, a fogyasztóvédelmi osztály vezetője.

Bobál Pál elmondta, a kalandparkot már 2013-ban és 2015-ben is ellenőrizték. A két alkalommal több hiányosság miatt is elmarasztalták az üzemeltetőt. Három éve hiányzott a kezelői igazolás, vagyis az a tanfolyammal megszerezhető dokumentum, amely nélkül – akárcsak a sofőr jogosítvány hiányában – nem üzemeltethető kalandpark. Üzemeltetési naplót sem vezettek a cégnél, valamint lejárt a játékok alkalmasságát igazoló tanúsítvány is. Mindezért a vállalkozás 150 ezer forintos büntetést kapott, majd a tavalyi ellenőrzésen újfent elmarasztalták, mert 2015-ben sem volt meg a kezelői igazolás.

Folyamatosak a vizsgálatok

A kormányhivatal munkatársa hangsúlyozta, hogy folyamatosak az ellenőrzéseik, egész évben vizsgálják a mutatványos cégeket, amelyeknél rendszeresen találnak szabálytalanságokat, de minden egyes veszélyes játékot nem lehet kiszűrni.

Az osztályvezető azt is hangsúlyozta, a játékok, berendezések ellenőrzését, az eszközök műszaki állapotának felmérését nem a kormányhivatal végzi, hanem egy külön erre kijelölt szervezet, amely a használathoz szükséges megfelelőségi tanúsítványokat is kiadhatja.

Rendőrségi eljárás is indult

Bobál Pál megjegyezte, a kormányhivatal igazán súlyos szankciókkal nem élhet, tevékenységük inkább a figyelemfelhívást szolgálja. A tanúsító szervezetek kezében azonban a bírságolásnál hathatósabb eszköz is van, ha nem találják rendben a játékokat, és nem adják ki a megfelelőségi tanúsítványokat, akkor bezárathatják a kalandparkot.

MTI/Mihádák Zoltán

Bobál Pál szerint a rendőrség, amely eljárást indított az ügyben, minden bizonnyal bevonja a csillebérci kalandpark esetében kijelölt tanúsító szervezetet is a vizsgálatba.

A rendőrség vasárnap azt közölte, a csillebérci kalandparkban történtek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság – szakértők bevonásával – foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt eljárást indított.

14 gyerek alatt szakadt le a háló

MTI/Mihádák Zoltán

A budapesti kalandparkban vasárnap délután 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas mászóhálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai 13 gyereket vittek kórházba.

A kalandpályát a Challenge Forever Kft. magyar cég üzemelteti, amely Magyarországon és Kelet-Európa más országaiban erdei akrobatikus élményparkok építésével és üzemeltetésével foglalkozik.

Az üzemeltető szerint biztonságosak a parkjaik

Tóth Barna, a cég ügyvezetője a kft. honlapján annyit közölt, hogy vasárnap délután a kalandpályán egy nem a pályákhoz tartozó, különálló úgynevezett attrakciós háló elszakadt, és vizsgálják a baleset okát.

A cég hétfőn sajtótájékoztatót tart az ügyben. Előtte Tóth Barna a hirado.hu-nak annyit mondott, hogy eddig soha nem volt baleset az általuk üzemeltetett pályákon, azok biztonságosak, így nem tervezik azok átalakítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.