Állatkínzás

Kutyaviadalokat szerveztek a tanyán - hatan állnak bíróság elé

Éveken át tartott tiltott kutyaviadalokat egy verpeléti tanyán az a hat ember, akikkel szemben vádat emelt a napokban az Egri Városi Ügyészség.

2015.08.11 10:08Havariapress

Az I. rendű vádlott még 2006-ban vette meg azt a külterületi ingatlant, ahol az istállóépületben 2009-től évente legalább 3-4 alkalommal állatviadalokat tartott. A fővádlott a tanyán tenyésztette azokat a pitbull és staffordshire fajtájú kutyákat, melyeket a küzdelemhez a legalkalmasabbnak talált. A viadalok szervezésében a II. rendű és a III. rendű vádlott is részt vett, mindketten közreműködtek a kutyák összeengedésében, illetve a véres küzdelmek során az állatokat folyamatosan harcra buzdították.

A telepen tartott kutyák tipikusan ebek közötti verekedés során jellemző sérülésektől szenvedtek: fogaik letörtek, csontjaik eltörtek, ízületeik károsodtak, sebesüléseiket pedig az I. rendű vádlott csupán házilagosan látta el. Mindez alkalmas volt arra, hogy a kutyák maradandó egészségkárosodását, különös szenvedését, sőt pusztulását okozza.

Utolsó alkalommal - 2013. június 29-én - a hajnali órákban zajlott állatviadal a tanyán, aminek megszervezésében a VI. rendű vádlott vállalt aktív szerepet. Azon a napon a IV. rendű és az V. rendű vádlottak Burger, illetve Zeusz nevű kutyái harcoltak egymással, a II. rendű vádlott volt a bíró - aki egyben fogadásokat is kötött a viadal kimenetelére - míg vádlott társaik nézőként voltak jelen. A kutyaviadalnak a rendőrség kiérkezése és a vádlottak őrizetbe vétele vetett véget. Ezután tudta egy állatorvos ellátni a sebesült állatokat.

Az Egri Járási Ügyészség - részben folytatólagosa elkövetett - tiltott állatviadal szervezésének bűntettével, valamint állatkínzás bűntettével vádolja az azóta szabadlábra került hat férfit. A bűncselekmények halmazati büntetési tétele négy és fél évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az I. rendű, a II. rendű és a III. rendű vádlottakkal szemben főbüntetésül végrehajtandó, míg a további három vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, kobozza el a helyszínen lefoglalt 36 ebet, és 280 ezer forint fogadási összeget, valamint egyetemlegesen kötelezze a vádlottakat a nyomozás során keletkezett több mint 700 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.