Katasztrófavédelmi gyakorlat

Klórgáz ömlött egy utasszállító repülőgépből

Klórgáz ömlött egy utasszállító repülőgép csomagteréből a budapesti repülőtéren. A katasztrófavédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint bekövetkezett balesetnek egy súlyos sérültje van.

2015.07.01 18:45Havariapress

Szerdán tartott iparbiztonsági együttműködési gyakorlatot a Liszt Ferenc repülőtéren a katasztrófavédelem. A repülőtéri tűzoltók, a főváros katasztrófavédelmi mobil laborja, a repülőtér kényszerhelyzeti egysége dolgozott együtt a forgatókönyv szerint kialakult káresemény elhárításán.

A gyakorlat azzal kezdődött, hogy egy Londonból érkező utasszállító gép rakterének kipakolása közben az egyik rakodó ráejtett egy sósavat tartalmazó műanyag kannát egy hipokloritos kannára. Mindkét tartály megsérült, a két anyag összekeveredett, elegyükből klórgáz fejlődött.

Több munkás is volt a környéken, egyikük megpróbálta felitatni a kifolyt anyagokat, aztán elhagyta a rakteret, figyelmeztette társait is, ám a belélegzett nagy mennyiségű gáztól menekülés közben összeesett és eszméletét vesztette.

A repülőtéri tűzoltókat a rakodás vezetője értesítette a történtekről, a híradós pedig, tekintettel a vegyi veszélyhelyzetre, a katasztrófavédelmi mobil labor és külső tűzoltóerők riasztását kérte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletétől.

A kárhelyparancsnok tízméteres belső és ötven méteres külső védelmi zóna kialakítását rendelte el, a belsőbe csak a legmagasabb szintű személyi védelem mellett mehettek a tűzoltók, de a külsőben is csak légzőkészülék használata mellett tartózkodhattak, tekintettel arra, hogy bármikor befuthatott volna egy éles riasztás, ahol esetleg légzésvédelemre lenne szükség, a gyakorlatozó szolgálati csoport felvette ugyan a palackot, de a levegőt nem használta.

Azért, hogy a gázfelhőt lehatárolják, a tűzoltók vízpajzzsal vették körbe a repülőgépet, ebben már a tizenkilencedik kerületből érkezett egység is részt vett.

A katasztrófavédelmi mobil labor személyzete azonosította a veszélyes anyagokat, majd személyi mentesítés után tájékoztatta a kárhelyparancsnokot.

A tűzoltók a két sérült kannát egy-egy kármentő edénybe tették, és biztonságba helyezték. Mivel már a sósav és a hipó egymástól elkülönült, megszűnt a klórgáz fejlődése, a maradék pedig gyorsan hígult a levegőben.

Végül teljesen eltűnt, ezzel véget ért a vegyi veszélyhelyzet is, a korlátozó intézkedéseket feloldották, megtisztították a gép környezetét és rakterét.

A beavatkozás végeztével a hatósági szakemberek vették át a főszerepet, akik iparbiztonsági eljárás keretében azt vizsgálták, betartották-e a gépen a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos szabályokat.

A tréning apropóját az adta, hogy az idén január elsejével hatályba lépett a veszélyes áruk légi szállításának ellenőrzésére és szankcionálására vonatkozó kormányrendelet, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a katasztrófavédelem immár a veszélyes áruk légi szállítását is önállóan ellenőrizhesse és hatósági intézkedéseket hozhasson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.