Készenléti

Háromezer éves műkincs illegális eladását hiúsították meg a magyar hatóságok

Egy csaknem háromezer éves, nagyméretű bronzkori edény (szitula) külföldi értékesítését sikerült meghiúsítania a magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak a német társszervezetek segítségével.

2015.06.12 12:44MTI
police.hu

Az iroda februárban értesült arról a német társszervezetektől, hogy egy magyar nevű személy, magyarországi e-mail címről, jelentős régészeti leletet kínált országukban eladásra. A levélhez mellékletében csatolt fotón a későbbi nyomozás során előkerült szitula volt látható - mondta el Vukán Béla rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztályának vezetője.

"A személy a levélben utalt arra, hogy fémdetektoros kutatás során találta meg a leletet, és mivel magyar vonatkozásai voltak az e-mailnek, joggal feltételezhettük, hogy a tárgy is magyarországi eredetű" - fejtette ki.

Az orgazdaság megalapozott gyanúja miatt elrendelt nyomozás során egy 43 éves debreceni férfinél tartott házkutatáskor került elő a tárgy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.