MÁV

16 ember halt meg tavaly vasúti átjáróban - kampány indul a megelőzésért

Országszerte közös ellenőrzéseket végez a vasúti átjáróknál a MÁV és a rendőrség: a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Napon (ILCAD) szórólapokkal hívják fel a gyalogosok, a kerékpárosok és a gépjárművezetők figyelmét a KRESZ betartására.

2015.06.03 09:28Havariapress

Magyarországon vasút-közút kereszteződésében tavaly 73 súlyos baleset történt, ezekben tizenhatan vesztették életüket.

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozott a Nemzetközi Vasútegylet és az Európai Unió kezdeményezésére évekkel ezelőtt indult Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban! kampányhoz, melynek célja, hogy megelőzze a vasúti átjáróknál történő - sokszor tragédiával végződő - baleseteket.

Június 3-án, a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) keretében öt kontinens több mint száz országában közösen végeznek ellenőrzéseket a hatóságok és a vasúttársaságok a közút-vasút szintbeli kereszteződéseknél. Az illetékesek a közlekedők figyelmét fel is hívják a szabályok betartására, valamint megvizsgálják a fénysorompók, a csapórudak, az optikák, a vasúti átjárót jelző táblák és az útburkolati jelek állapotát, láthatóságát.

A nemzetközi kampány elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének.

A vasúti átjárókban a balesetek szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be, a vonatoknak komoly késést okozva. A súlyos következményekkel járó tömegszerencsétlenségek elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére. A június 3-ai kampány keretében ellenőrzött átjárók kiválasztásánál a szakemberek figyelembe vették a menetrend szerinti buszközlekedésre használt útvonalakat, az adott helyen már megtörtént csapórúd-törések számát, illetve a kerékpáros- és gyalogosforgalom nagyságát.

Hazánkban 5500 vasúti átjáró található, ezekből közel 2500 biztosított. Hazánkban tavaly 73 súlyos baleset történt vasúti átjáróban, a balesetekben 16 ember halt meg.

A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okozza. A fülhallgató, kihangosító nélküli mobilhasználat elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, sőt további veszélynek teszik ki magukat ők is a fülhallgatók használatával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.