Üzletszerűen elkövetett csalás

Csaknem egymilliárdot csalt ki ismerőseitől

Vádat emeltek üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt egy amerikai-magyar kettős állampolgárságú budapesti férfi ellen, aki a Szegedi Járási Ügyészség szerint húsz év alatt összesen csaknem egymilliárd forintot csalt ki ismerőseitől.

2015.05.28 10:55MTI

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a vádirat szerint a férfi már az Egyesült Államokban abból élt, hogy kölcsönöket kért. Azt állította, hogy az amerikai kormánynak egy büntetőügyben segítséget nyújtott, így több milliárd dolláros sikerdíjra jogosult. Bár a vádlott nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem közölt részleteket az ügyről, több külföldi állampolgár adott neki - esetenként akár dollárban is milliós nagyságrendű - kölcsönt.

Magyarországra költözése, 1995 után csaknem öt éven át egy szegedi vállalkozó finanszírozta mintegy 80 millió forinttal a megélhetését 200 millió dollár jutalék reményében. Miután a pénze elfogyott, a sértett - a férfi kérésének eleget téve - keresett ismeretségi köréből újabb hitelezőket. 2011-től - amikor a vállalkozó már nem tudott újabb kölcsönöket fölhajtani - szerepét egy környékbeli orvos vette át.

A vádlott folyamatosan azt a látszatot keltette, hogy tényleges lépéseket tesz a pénz megszerzése érdekében. A kölcsönkapott pénzekből külföldi, esetenként luxusutakat szervezett, látszólagos üzleti tárgyalásokat bonyolított le külföldön bankokkal, ügyvédekkel, olyan okiratokat szerzett be, amelyek a pénz rövid időn belüli megérkezését sejttették, ez azonban soha nem következett be. A vádlott a pénzt fényűző kiadásaira és szerencsejátékokra fordította.

A férfi a vád szerint 2013-ig 23 sértettnek - szegedi és környékbeli ügyvédnek, vállalkozónak más magánszemélynek - okozott kárt, többségük éveken keresztül adott 2 millió és 330 millió forint közötti kölcsönt az ígért haszon reményében; volt olyan is köztük, aki már a büntetőeljárás ideje alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.