Templomok is megrongálódtak

Már 90 káresetet jelentettek az újévi földrengések óta

Az elmúlt egy hét alatt kilencvenre emelkedett az újévi földrengések után bejelentett káresetek száma, két templom és egy tájház is megrongálódott.

2015.01.08 10:53MTI

Angyal Eszter, a Nógrád megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy csütörtökig 33 településről 90 bejelentés érkezett, ezek közül kettő igényelt beavatkozást: Szécsényben és Magyarnándorban egy-egy, veszélyesen megdőlt kéményt bontottak vissza a tűzoltók.

A bejelentett károk többsége vakolathullásokról, padló- és falrepedésekről számolt be. Galgagután a falumúzeum épülete rongálódott meg. Két templom, a kishartyáni és magyarnándori fala megrepedt a földmozgások miatt, utóbbi településen károk keletkeztek a polgármesteri hivatal épületében is.

Sándor István, Magyarnándor független polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a község római katolikus templomában a boltívek mentén keletkeztek repedések. A károkat már felmérték, de a helyreállítás pontos költségei egyelőre nem ismertek - közölte a polgármester, aki 2,5-3 millió forint közötti összeget valószínűsít.

Újév napján négy földmozgást regisztráltak Nógrád megye középső részén: előbb egy a Richter-skála szerint 3,9-es, majd egy 4,0-ás erősségű rengés rázta meg Iliny község környékét. Ezeket 3,1-es, majd 2,8-as erősségű utórengés követte. Az ötödik, 2,1 erősségű utórengés január 7-én délután volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.