Tragédiák sorozata

Milyen "sorrendben" kell életet menteniük a mentősöknek?

25 perc alatt a harmadik elindított mentőautó érkezett csak ki egy zebrán elgázolt 22 éves fiúhoz Szolnokon, a balesetet szenvedett fiatal a kórházban meghalt. Mit tehetett volna a mentőszolgálat?

2014.12.17 19:19ma.hu

Mint ismeretes, csak a harmadik elindított mentőautó ért oda egy napokkal ezelőtt, a Szolnokon bekövetkezett gázolás súlyos sérültjéhez a Tószegi útra, mert a korábban elindított mentőegységeket megállították az útvonalon másik két baleset helyszínén. Végül az első baleset sérültje, egy 22 éves fiú a kórházba szállítását követően meghalt. Sokakban felmerült a kérdés, hogy a mentősök miért nem mentek tovább, és mentették meg annak az életét, akihez eredetileg kihívták őket. A helyzet ennél azonban jóval bonyolultabb.

Ha ugyanis ilyen esetben nem áll meg egy mentős, az cserbenhagyásnak, segítségnyújtás elmulasztásának számít. "A szabályzat azt mondja, hogy minden ilyen esetben a mentőnek meg kell állnia, meg kell kezdenie az ellátást, és be kell szólnia a központnak, hogy riasszanak egy másik egységet az eredeti címre. A mentő csak abban az esetben mehet tovább, ha biztos benne, hogy a sérült állapotán az ellátási késedelem nem ront" - nyilatkozta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója, aki maga is több évtizeden át mentőzött, s nem egyszer találkozott ilyen esettel.

Szolnokon - ahol egyébként hetente fordul elő gyalogosgázolás - szörnyű véletlenek sorozata történt ezen az esős, sötét hajnalon: 20 percen belül 3 súlyos baleset is bekövetkezett ugyanazon az útvonalon, Szolnok belvárosában december 1-jén.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója elmondta: 5 óra 50-kor riasztották a mentőket a Tószegi úti gázoláshoz, ebben az időpontban szabad kocsik álltak rendelkezésre, semmilyen kapacitáshiány nem volt, azonnal el is indult az esetkocsi a helyszínre. A Nagy Imre körúthoz érve azonban leállították őket egy újabb gázoláshoz, ahol egy súlyos sérült ellátását kezdték meg. Rögtön visszajeleztek rádión a központjuknak, ahonnan egy percen belül riasztottak egy másik mentőegységet a Tószegi úti címre. Ez a második mentőegység is azonnal kivonult, de útközben, a Hetényi Géza Kórház előtt őket is leintették egy újabb gázoláshoz, ahol egy már nem lélegző 23 éves nő újraélesztési kísérletét kezdték meg. Ekkor riasztásra került egy harmadik mentőegység is, akik végül az első gázolás sérültjét ellátták és kórházba szállították, ahol később súlyos sérüléseibe belehalt.

Győrfi Pál a ma.hu-nak elmondta, hogy a lapértesülésekkel ellentétben nem 32, hanem 25 perc telt el az eredeti segélykérés és a helyszínre érkezés között. "Ha végigkövetjük az eseményeket, nem lehet azt mondani, hogy hibázott volna bárki is, borzasztó egybeesése volt ez az eseményeknek" - tette hozzá.

Tehát összefoglalva, a mentőnek mindenképpen segítséget kell nyújtaniuk, ha útközben balesetet látnak, csak is akkor mehetnek tovább, ha például kiderül, hogy csak karcolása van a sérültnek. De ez sem olyan egyszerű, hiszen közlekedési balesetnél különösen nehéz megállapítani, hogy tényleg nincs probléma, hiszen akár belső vérzései is lehetnek egy sérültnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.