Harc a bűnözés ellen

Archimédesz-akció: emberkereskedők és drogárusok is rendőrkézen

Eredményes volt a 28 uniós országot átfogó, az Europol által koordinált Archimédesz-műveletnek nevezett nemzetközi bűnügyi akció. A magyar rendőrök emberkereskedőket és drogkereskedőket is elfogtak a szeptemberi akcióban.

2014.09.24 18:18Havariapress
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Az illegális migráció, az emberkereskedelem, a kábítószerrel, valamint az új pszichoaktív szerekkel kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, megszakítása, valamint felderítése céljából a központi, illetve megyei rendőri szervek szeptember 16a és 18-a között összehangolt országos műveletet hajtottak végre.

Az akcióban 45 ezer gépjárművet ellenőriztek és közel 99 ezer személy igazoltatását hajtották végre a hatóságok. A három nap alatt illegális migráció kapcsán 32 személlyel szemben indult büntetőeljárás embercsempészés miatt és 347 tiltott határátlépőt fogtak el a rendőrség munkatársai.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kerítés, valamint kitartottság bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást két nővel és három borsodi férfival szemben.

A gyanú szerint a banda 2010 februárjától hirdetések, illetve ismerősök útján szervezte és irányította fiatal nők utaztatását Berlinbe, ahol később prostituáltként dolgoztatták őket. Az áldozatoktól a szexuális szolgáltatásokért kapott pénzt elvették, a gyanúsítottak abból fedezték hazai, illetve németországi fényűző életvitelüket.

Bűnügyi jogsegély alapján, a német hatóságokkal közösen a Készenlét Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai összehangolt akció keretében 2013. szeptember 23-án Berlinben elfogták a banda egyik irányítóját, majd Miskolcon két társát is. Most, egy évvel az előző akció után, elfogták azt a férfit, aki átvette az üzletet a korábban elfogott férfitól.

Az akcióban 37 millió forint értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat. Ugyancsak a most lezajlott akció során akadt horogra két drogkereskedő. Pásztó belterületén állítottak meg ellenőrzésre egy autót a rendőrök. A gépkocsi átvizsgálásakor amfetamin tartalmú anyagot és marihuánát találtak.

A budapesti drogárust, akitől a pásztói díler vásárolt, még aznap elfogták. A 37 éves gyanúsított lakásában 400 ecstasy tablettát, 12 tő marihuánát, továbbá nagyobb mennyiségű kokaint, illetve amfetamint találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.