Állnak a hatóságok rendelkezésére

Önként mentek a rendőrségre a dzsihadisták Franciaországban

A hónapokig Szíriában harcolt három férfi kedden tért haza repülőgéppel Törökországból, de nem a párizsi járattal, ahogy arra a rendőrök számítottak, hanem egy Marseille-be tartó géppel.

2014.09.24 15:25MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

Önként jelent meg egy dél-franciaországi rendőrőrsön szerdán az a három feltételezett dzsihadista, akiknek letartóztatását előző nap tévesen jelentette be a belügyminisztérium.

"Jelenleg a (dél-franciaországi) Caylar csendőrségén vannak" - közölte Pierre Le Bonjour, a három gyanúsított ügyvédje Toulouse-ban tartott sajtótájékoztatóján. A hónapokig Szíriában harcolt három férfi kedden tért haza repülőgéppel Törökországból, de nem a párizsi járattal, ahogy arra a rendőrök számítottak, hanem egy Marseille-be tartó géppel.

Miután a dél-franciaországi repülőtérről a titkosszolgálatok hibája miatt az útlevél-ellenőrzés után szabadon távozhattak, maguk cáfolták a sajtónak a letartóztatásukról szóló hírt, s azonnal jelezték: állnak a hatóságok rendelkezésére. Eközben a párizsi Orly repülőtéren 17 rendőr hiába várakozott. A három férfi egyébként a caylari csendőrségen is hiába csöngetett, nem nyitottak nekik ajtót. Végül járőrőröző rendőröket állítottak meg, akik a szomszédos Lodeve-be vitték és őrizetbe vették őket.

A néhány óra alatt belpolitikai botránnyá fajult kommunikációs fiaskó miatti felelősséget a francia kormány a török hatóságokra hárította. "Látványos baklövés történt, de nagyrészt a török hatóságokkal való kellő együttműködés hiányának tudhatók be a nehézségek" - mondta Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

"A baklövés bizonyítja, hogy meg kell erősíteni a kapcsolatokat, a módszereket és a fellépéseket a török hatóságokkal" - mondta, ugyanakkor elismerte, hogy a marseille-i repülőtéren egy informatikai hiba lehetetlenné tette az útlevelek ellenőrzését.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerda délután jelezte: vizsgálatot rendel el annak feltárására, hogyan kerülhetett sor a sorozatos hibákra. Az ügy azért is különösen kínos a francia kormány számára, mert a belügyminisztérium napok óta arról próbálja biztosítani a közvéleményt: a biztonsági erők 100 százalékosan készenlétben állnak, hogy megelőzzék a szíriai és iraki terroristacsoportok tevékenységéhez köthető hazai kockázatokat.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ugyanis hétfőn arra buzdította híveit a világban, hajtsanak végre véres terrorcselekményeket az országaikban élő hitetlenek ellen, külön megemlítve a franciákat. A terrorszervezet algériai ága még aznap elrabolt egy francia turistát Algériában, s kivégzéssel fenyegeti, amiért Franciaország csatlakozott az IÁ elleni amerikai légicsapásokhoz Irakban.

A jobbközép ellenzék, a Zöldek és a szélsőjobboldali Nemzeti Front amatőrséggel, felelőtlenséggel, megbocsáthatatlan baklövéssel vádolta meg a kormányt.

"Ez a három feltételezett dzsihadista megalázott minket, az egész világ rajtunk röhög. Ez a kormány a tehetetlenek kormánya" - fogalmazott Christian Estrosi, a legnagyobb ellenzéki párt, az UMP részéről. De a sajtó sem kímélte a kormányzatot.

"A három feltételezett dzsihadista hihetetlenül elmulasztott letartóztatása" - olvasható a Le Monde címlapján. A feltételezett dzsihadistákat, akik három héttel ezelőtt adták meg magukat a török hatóságoknak, miután több hónapon át harcoltak az IÁ soraiban Szíriában, kedden reggel szállították a fegyházból az isztambuli repülőtérre, ahonnan Párizsba kellett volna őket hazaszállítani.

Az Air France párizsi járatának pilótája azonban nem engedte a feltételezett dzsihadistákat felszállni a gépre, a török hatóságok ezért egy Marseille-be tartó gépre tették fel őket. A gyanúsítottak elmondásuk szerint maguk is meg voltak lepődve, hogy érkezésükkor nem állították elő őket.

A belügyminisztérium késő este elismerte, hogy a török hatóságok csak azután értesítették a francia titkosszolgálatokat arról, hogy a gyanúsítottak nem Párizsba, hanem Marseille-be érkeznek, miután már földet értek.

Az egyik gyanúsított, a 29 éves Abdelouahed Baghdali francia-marokkói állampolgár és Szuad Merah-nak, a 2012-es toulouse-i merénylő nővérének a férje. Rajta kívül a 27 éves Imad Djebalit, a merénylő egyik gyerekkori barátját és a 24 éves, iszlám hitre áttért Gael Maurize-t vették őrizetbe.

Valamennyiüket évek óta megfigyelték a francia titkosszolgálatok. A három férfi 2014 elején csatlakozott a szíriai harcokhoz. Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban.

A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.