Súlyosbított ítélet

Egy év tíz hónap börtönt kapott a vesztegető pénzügyőr

A vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

2014.06.17 21:32MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/franky242

A Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette tanácsa hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt egy volt pénzügyőrt, a vesztegetési ügy harmadrendű vádlottját, tíz hónappal súlyosítva a Nyíregyházi Törvényszék első fokú ítéletét - közölte a táblabíróság szóvivője kedden az MTI-vel.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az első fokú ítéletnek a 400 ezer forint vagyonelkobzásra vonatkozó részét helybenhagyták. Az ítélőtábla további három vádlott - köztük két volt pénzügyőr - esetében hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság felmentő ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Nyíregyházi Törvényszéket.

A többi vádlott esetében a táblabíróság helybenhagyta a felmentő ítéletet. A vádirat szerint a pénzügyőrök több esetben tudtak arról, hogy az ügyben első fokon ugyancsak felmentett vádlottak magyar adójegy és zárjegy nélküli cigarettát akarnak Magyarországra hozni, és ebben nyújtottak nekik segítséget. (Közülük kettőt érint az új első fokú eljárás elrendelése.)

A jogerősen elítélt pénzügyőr a felettesének, a szlovák-ukrán-román-magyar határszakaszon történő vámellenőrzés levezénylésével megbízott parancsnokának ígért vagyoni előnyt, hogy a kötelességét megszegje. Azt kérte, hogy a parancsnok a határszakasz egyes részeire bizonyos időszakokban ne vezényeljen járőröket, s ezért alkalmanként 200 ezer forintot ajánlott fel. A parancsnok azonban feljelentette a vádlottat. Az ítélőtábla indoklása szerint annak ellenére, hogy a vádlott beismerte a cselekményét és megbánást tanúsított, az általános megelőzés miatt a súlyosítás szükséges volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.