Békéscsaba

Nyakon csípték a tömeges rosszullétet okozó dizájnerdrog terjesztőjét

Nem minősül kábítószernek vagy új pszichotróp anyagnak, hanem az új szintetikus kannabinoidok csoportjába tartozik.

2014.05.28 17:45MTI
Forrás: youtube.com

Elfogta a rendőrség azt a békéscsabai férfit, aki a gyanú szerint olyan dizájnerdrogot árult, amelytől több fiatal rosszul lett - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben több bejelentést kaptak arról, hogy fiatalok lettek rosszul ismeretlen szertől, ezért kórházba kellett vinni őket.

A fiatalok cigarettában szívták el az anyagot, amelyről kiderült, hogy nem minősül kábítószernek vagy új pszichotróp anyagnak, hanem az új szintetikus kannabinoidok csoportjába tartozik.

A szakértői vélemény alapján a szer fogyasztása gyorsuló szívműködést, hallucinációt, pszichotikus, elmezavaros állapotot, görcsös rohamokat okozhat - tették hozzá.

A közlemény szerint a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya elfogta és előállította azt a 25 éves helyi férfit, aki a gyanú szerint a fiatalok rosszullétét okozó anyagot értékesítette.

A férfit a rendőrség kóros szenvedélykeltés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és a Békéscsabai Járási Ügyészségnek előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására - áll a közleményben.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője május közepén sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy egy új, az egészségre rendkívül káros és elsősorban a fiatalok körében népszerű, pszichoaktív hatást kifejtő szer jelent meg a magyar feketepiacon. Április eleje óta tíz fiatalt kellett kórházba vinni a szer fogyasztói közül légzésleállás, eszméletvesztés miatt.

A szóvivő tájékoztatása szerint az anyag fehér por formájában érkezik Magyarországra, feltehetően Kínából. A port általában valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel, és az így kapott folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezután a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el, többször a növényi törmelékhez dohányt is kevertek.

A hatóságok előtt ismert ügyek közös jellemzője, hogy az anyagot 15-17 évesek fogyasztották, sodort cigarettában szívták el, majd rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket mutattak - mondta a szóvivő. A légzés leállása és eszméletvesztés miatt a mentőszolgálat az érintetteket minden esetben kórházba vitte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.