Összefoglaló

Szülés, detox, gyilkosság - így telt a szilvesztere a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek

Pirotechnikai eszközök okozta sérülések, dulakodás és túlzott alkoholfogyasztás miatt többen kórházba kerültek, de csecsemő is született mentőautóban szilveszter éjjelén.

2014.01.01 15:35MTI

Bár az elmúlt év utolsó napjaiban több mint 11 ezer petárdát és százat meghaladó pirotechnikai eszközt foglaltak le a rendőrök, szilveszter éjjelén kedd este 6 óra és szerda reggel 6 óra között 201 bejelentés érkezett a rendőrségre pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban. A rendőrök nyolc ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, kettővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, két esetben figyelmeztették a szabályszegőket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság reggeli közleményében arról írt: országszerte több pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűzhöz is riasztották a tűzoltókat szilveszterkor. Feltehetően tűzijáték okozott tüzet a főváros XVIII. kerületében, Pest megyében Érden és Gödön, Zalaegerszegen, a Fejér megyei Enyingen, Veszprém megyében Várpalotán, továbbá Pécsett két helyen is. Ezeknél az eseteknél a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint senki sem sérült meg.

A mentőket azonban több petárdabalesethez is riasztották. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: a szerda délelőtti adatok szerint éjszaka 14 petárdabaleset történt. Ezek közül 3 esetben súlyos, roncsolt sérülést okoztak a pirotechnikai eszközök.

A fővárosban 680, országosan csaknem 3000 esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat egységeit szilveszterkor.

A petárdabalesetek mellett verekedések, tüzek, késelés, újraélesztés, szülés, rosszullét és sok ittas miatt hívták a mentőket az éjszaka folyamán. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők munkáját sok helyen agresszív részegek nehezítették, egyikük a segíteni érkező mentőtisztet arcul ütötte.

Debrecenben nem sokkal éjfél után egy nő a mentőautóban szülte meg gyermekét. A mentők levezették a szülést, majd az egészséges fiúcsecsemőt és édesanyját bevitték a kórházba - tette hozzá a szóvivő.

A fővárosi toxikológiára idén 74 beteget vettek fel, többségüket a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Zacher Gábor, a toxikológiai osztály vezetője azt mondta, hogy a betegek nagyjából 20 százalékánál a kábítószerfogyasztás is szerepet játszott. A kezeltek 20 százaléka fiatalkorú volt, a nemek eloszlását tekintve nagyjából fele-fele volt az arány.

Gyilkosság is történt szilveszter éjjelén, Szegeden egy nő leszúrta a férjét. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Szenti Szabolcs elmondta: a 62 éves asszony kora este Csaba utcai lakásukban vitatkozott össze 65 éves férjével, melynek hevében a gyanúsított felkapott egy kést és megszúrta a férfit. A férj olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt. A nőt a rendőrök őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását.

Budapesten a IX. kerületben egy dulakodás helyszínéről négy embert szállítottak kórházba a mentők. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-nek azt mondta: a rendőrség vizsgálja az eset körülményeit. A IX. kerületi rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság miatt indított eljárást - tette hozzá.

A hvg.hu szerint két társaság egy nézeteltérés miatt rontott egymásra hajnali 3 és 4 óra között a IX. kerületi Lenhossék utcában. A hírportál azt írta: a verekedés közben kardok is előkerültek, s az egyik társaság tagjai "kaszabolni kezdték" ellenfeleiket. A kórházba szállítottak egyikének súlyosak a sérülései - írta a hvg.hu.

A fővárosban szerda reggel 6 órakor megkezdődött a szilveszter utáni takarítás. A közterület-fenntartó 15 munkagépe és 550 dolgozója a Belvárosban, a Váci utcában, a Kis- és Nagykörúton, valamint Boráros téri, Ferenc körúti, Blaha Lujza téri, Nyugati téri, Kálvin téri, a Deák téri, valamint az Astoriánál lévő aluljáróban és környékükön kora délutánra fejezték be a munkát. Budapest közterületein kétszáztíz köbméter hulladékot takarítottak össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.