A nemdohányzók védelméért

Négymillió forint bírság a cigi miatt

Csaknem négymillió forint bírságot szabtak ki a szeptemberben és októberben tartott dohányzásellenőrzési akció keretében a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársai.

2013.11.21 15:30MTI

Az országos ellenőrzés során a közegészségügyi felügyelők kiemelten ellenőrizték a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket, több mint tízezer ilyen helyet kerestek fel, arra voltak kíváncsiak, hogy ezeken betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásait. Ezzel párhuzamosan, október 14. és 18. között egy általános akcióellenőrzés is zajlott.

A szabálytalanságok közé tartozott, hogy volt, ahol nem jelöltek ki dohányzóhelyet, máshol zárt térben cigarettáztak, és több helyen hiányzott a "Tilos a dohányzás!" tábla.

A Ne gyújts rá! világnap alkalmából kiadott közleményben utaltak arra, hogy a jogszabályoknak mindenben megfelelő feliratot, illetve jelzést a türelmi idő lejártáig, a legkésőbb a 2014. március 1-jéig kell kihelyezni. (A feliratok és jelzések letölthetők az ÁNTSZ oldaláról.)

Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy a nemdohányzók védelméről szóló, tavaly januárban életbe lépett törvény módosításával minden "közforgalmú intézményben" megtiltották a dohányzást.

Tájékoztatásuk szerint az egészségügyi hatóság kezdetben nem bírságolt, inkább a szabályok megfelelő alkalmazásában segítette az érintetteket.

Az elmúlt csaknem két év tapasztalatait összegezve azt írták, a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok megértették a szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. Akadtak azonban olyan egységek is, ahol ismételten, több alkalommal is szabálytalanságot tapasztalnak munkatársaik, mint írták, az ilyen esetekben szigorúan lépnek fel.

A világnaphoz kapcsolódva bejelentették azt is, hogy egeszseg.hu portálon "Füst-bejelentőt" indítottak, ahol bárki jelzést tehet, ha valahol azt tapasztalja, hogy megszegik az előírásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.