Közveszélyes

Felmentették az emberölés kísérletével vádolt elmebeteget

Jogerősen felmentette a vád alól a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, aki saját anyját, majd egy kerékpározó ismerősét is megpróbálta megölni Pilisen. A belső hangok irányította férfi kényszer-gyógykezelését rendelte el a bíróság.

2013.11.07 16:17Havariapress

A Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön megszületett, jogerős ítéletében több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vád alól felmentette a pilisi férfit, ugyanakkor elrendelték kényszer-gyógykezelését. A kényszer-gyógykezelés legfeljebb 20 évig tarthat és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben hajtják végre.

A vádlott 2010-ben, miután a Pest Megyei Bíróság jogerőre emelkedett ítéletével a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, majd kényszergyógykezelését megszüntették, költözött Pilisen élő édesanyjához.

A tudathasadásos elmebetegség paranoid formájában szenvedő férfi pszichiátriai gondozásban részesült, melynek része volt a gyógyszeres kezelés is. Rendszeresen kellett szednie a gyógyszereket, azonban a gyógyszerek szedése mellett - vagy a helyett - gyakran fogyasztott szeszesitalt.

A férfi nem dolgozott, betegségéből és életmódjából adódóan gyakran veszekedett édesanyjával. 2012. október 5-én délelőtt, ittas állapotban a konyhából magához vett egy 12 centiméter pengehosszúságú kést, s azzal az udvaron ruhát teregető anyjára támadt. Most megdöglesz, a kurva anyádat - felkiáltással megpróbálta megszurkálni az asszonyt, aki el is esett, de végül sikerült a szomszédba menekülnie.

A férfit az eset után a mentők kórházba szállították, ahol néhány hétig kezelték. 2013. január 28-án dél körül egy ismerősére támadt rá a vádlott. A kerékpárral a városközpont felé tartó férfit - belső hangoktól vezérelve - üldözni kezdte. Biciklijével beérte áldozatát, majd a korábban magához vett késsel megszúrta. A megtámadott férfi, akit vastag dzsekije miatt nem sebesített meg a kés, leszállt a kerékpárról, ahogy támadója is, aki szidalmazni kezdte. Közben a vádlott a késsel többször a férfi mellkasa felé szúrt. A férfinak sikerült a szúrás elől ellépni, majd két kézzel maga előtt tartva a kerékpárját, folyamatosan az utca szemközti oldalán lévő ház felé hátrálva, bemenekült a nyitott kapun. A vádlott ekkor észrevette, hogy kése pengéje letörött, így felhagyott a támadással és kerékpárjával elhajtott a helyszínről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.