A Fővárosi Törvényszéken

Őssejt-ügy: szerdán kezdődik a büntetőper

Szerdán kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, melynek vádlottjai az ügyészség szerint engedély nélkül végeztek őssejt-kezeléseket és ennek során megtévesztették a hozzájuk fordulókat a kezelés várható eredményéről.

2013.03.10 10:20MTI

Három vádlott 2007 nyarán céget hozott létre abból a célból, hogy emberi őssejteket értékesítsenek egészségügyi szolgáltatásként, többnyire gyógyíthatatlannak tartott betegségek terápiájára. Az érdeklődők azt a valótlan tájékoztatást kapták, hogy az addig alkalmazott kezelésekhez képest gyorsan, mellékhatások nélkül gyógyulhatnak, vagy legalábbis jelentős állapotjavulásra számíthatnak, ennek azonban semmilyen tudományos alapja nem volt a vád szerint.
   
A kezelésekhez szükséges embrionális őssejtek beszerzése érdekében együttműködési megállapodást kötöttek négy dunántúli városi kórházzal a szülészeti osztályokon elvégzett terhesség-megszakításokból származó abortumok biztosítására.
   
A négy beszállító kórház 2008 őszéig 272 abortumot biztosított, melyekből az egyik vádlott legalább 155 dózist állított elő. Az Egészségügyi Tudományos Tanács azonban elutasította a terápiás felhasználáshoz szükséges engedélyek kiadását, mert bár az őssejtek felhasználása a gyógyításban jelentős áttöréseket ígér, csakis olyan klinikai vizsgálatok támogathatók, amelyek szakmailag, jogilag és etikailag egyaránt megalapozottak. A kiadott engedélyek vizsgálatra, tárolásra vonatkoztak, másféle klinikai alkalmazásra, terápiára nem.
   
A terápiás felhasználás engedélyezését célzó beadványok többszöri elutasítása ellenére 2007 nyarától megkezdődtek az őssejt-kezelések. Az ügyészség szerint a vádlottak tudták azt, hogy nincs hatósági engedélyük az emberi sejtek haszonszerzés céljából történő eladására, továbbá azt is, hogy a gyógyulás, illetve jelentős állapotjavulás reményével kecsegtető tájékoztatásuk valótlan, hiszen az ígért eredményt az orvostudomány jelenlegi állása szerint még valószínűsíteni sem lehet, az esetleges mellékhatások és azok következményei pedig ismeretlenek.
   
A szerdán kezdődő őssejt-perben kilenc személyt vádoltak meg csalással, az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Korábbi sajtóhírek szerint a betegek a vádbeli esetekben egy-egy kezelésért több tízezer amerikai dollárt, vagy több millió forintot fizettek. A nyomozók 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben tetten értek és őrizetbe vettek egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárságú személyt, amint éppen őssejt-beültetést akartak végezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.