Mindketten meghaltak a lezuhant Albatroszon

Lezuhant egy kétüléses katonai gyakorló-oktató repülőgép

Meghalt mindkét pilóta azon az L39-es típusú Albatros kiképzőgépen, amely eddig tisztázatlan körülmények között zuhant le Fehérgyarmat külterületén péntek dél körül - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel.

2008.06.20 13:55MTI

A szóvivő elmondta: a pilóták kiképzőrepülést hajtottak végre a szlovák gyártmányú repülőgéppel, amikor lezuhantak. A helyszínre mentőhelikopter is indult. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: a tűzoltók a legmagasabb, 5-ös fokozatú kiemelt riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol a kigyulladt repülőgépet már el is oltották.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter megszakította szlovéniai tárgyalásait, és elindult Magyarországra - közölte Taligás Antal, a tárca médiaosztályának vezetője. A szaktárca vezetője Havril András vezérezredest, a vezérkar főnökét kérte fel a baleset vizsgálatára. A kiképzőgép a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományába tartozott. A szon.hu-ban, a Kelet-Magyarország című napilap internetes változatában Koltonai Gergő szemtanú elmondta, hogy a repülőgép nagyon alacsonyan szállt, majd magasra emelkedett, aztán pedig "nyílegyenesen" lefelé zuhant.

"Láttam a hatalmas füstöt, és azonnal a helyszínre indultam barátaimmal. Rögtön utánunk érkeztek ki a tűzoltók, aztán a mentők, és mivel mentőhelikopter is jött, azt gondoltuk: életben maradtak a repülőgépben ülők" - tette hozzá a szemtanú. A Wikipedia internetes lexikon szerint az L39 Albatros a csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott kiképző repülőgép. Felfegyverzett harci változatát is gyártották. Az 1970-es évek elejétől az L29 Delfínt váltotta le, és a Varsói Szerződés alapvető kiképző repülőgépévé vált. Továbbfejlesztett változata az L59 Super Albatros, majd az ezt követő L159 Alca.

A Magyar Légierő 1993-ban kapott az egykori keletnémet légierő hagyatékából 20 L39-ZO repülőgépet, ebből 12 gép állt Kecskeméten szolgálatba, a maradék nyolcat tartalék alkatrésznek szánták. Magyarországon legutóbb 1995. július 25-én, Abony közelében zuhant le L39-es gép, a pilóták akkor sikeresen katapultáltak. 2002. október 29-én a szlovákiai Kassa közelében zuhant le Albatros L39-es típusú repülőgép két magyar katonával a fedélzetén.

Vadas Jenő alezredes és Molnár Gyula őrnagy a magyar és a szlovák védelmi minisztérium között megkötött szerződés alapján végeztek gyakorlórepüléseket Szlovákiában. Két hónappal ezelőtt, április 17-én leszállás közben lezuhant egy MiG 29-es vadászrepülőgép a kecskeméti repülőtéren. A pilóta katapultált.

Sólyom László köztársasági elnök levélben fejezi ki részvétét a pénteki balesetben elhunyt pilóták hozzátartozóinak - mondta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke az MTI-nek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvétét fejezi ki a Fehérgyarmat mellett szerencsétlenül járt két pilóta családjának és hozzátartozóinak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A kormányfő megkapta a szükséges tájékoztatást és várja a vizsgálat eredményét, ha kell, intézkedéseket fog hozni - közölte a kormányszóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.