Kórházba vitték a pilótát

Lezuhant egy MiG-29-es Kecskeméten - megtalálták a fekete dobozt

Megérkezett a csütörtöki kecskeméti repülőbaleset helyszínére Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki a nyilvánosság előtt először számolt be arról, hogy Peszeki Zoltán őrnagy volt az a pilóta, aki katapultált a MiG-29-es repülőgépből.

2008.04.17 19:28MTI

Szekeres Imre azt is bejelentette, hogy megtalálták a gépben a fekete dobozt, amely épségben maradt, így annak elemzése után a baleset minden információjával rendelkezni fognak. Mint mondta, a vezérkari főnök utasítására Tömböl László altábornagy folytatja le a vizsgálatot. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy meglátogatja a megyei kórházban kivizsgáláson lévő pilótát. Külön is kiemelte, mennyire szerencsésen alakultak a baleset körülményei, s hogy mennyire kivételes, hogy az 

Ennek is köszönhető, hogy a repülőgépen kívül semmi és senki sem sérült meg - tette hozzá. Pető István dandártábornok, a kecskeméti légibázis parancsnoka a balesettel kapcsolatban elmondta, 15.09 órakor szállt fel a repülőgép egy légiharc gyakorlására. A gyakorlás közben úgynevezett alacsony áthúzást kellett végrehajtani a repülőnek, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy méter magasságig a földre süllyed a gép, és utána ismét emelkedik. 

Az áthúzás után, tehát amikor már a kifutópálya vége felé haladt, a repülő az emelkedés közben ismeretlen okból megült a betonon, majd újra visszapattant a levegőbe. A pilóta ekkor katapultált - mondta Pető István. A gép ezt követően ismét fölpattant betonról, majd a repülőtér kerítése mellett húzódó 44-es utat súrolva, az úttól mintegy 25-30 méterre széttört és meggyulladt. A helyszínre kiérkező tűzoltók a tüzet eloltották, de a gép teljesen tönkrement.
 
A tábornok azt is elmondta, hogy a gép a közelmúltban esett át egy nagyvizsgálaton, tehát géphiba elméletileg nem fordulhatott elő. Mint megjegyezte, a balesetben tönkrement gép előző fölszállásakor a nap folyamán éppen ő vezette a gépet, ám nem tapasztalt semmilyen gyanús jelet. A sajtó tájékoztatása alatt meg is érkeztek a helyszínre az útjavítók, akik a 44-es úton a repülőgép által okozott úthibát kijavítják. Rövid időn belül megpróbálják az utat szabaddá tenni a forgalom számára - tudta meg az MTI helyszíni tudósítója.

Háttér

Eddig a Magyar Honvédség három MiG-29-es vadászrepülőgépe zuhant le, a legsúlyosabb baleset 1998 nyarán történt, akkor a pilóta életét vesztette. A halálos balesetet szenvedő pilóta a kecskeméti repülőnapra készült, a vizsgálat szerint nem műszaki hiba miatt történt a baleset. 2005 májusában szintén Kecskeméten, közvetlenül a repülőtér mellett zuhant le egy MiG-29-es, akkor gyakorlórepülés közben történt a baleset, amit a pilóta túlélt. 

Korábban a MiG-ekkel csak kisebb balesetek történtek. Például az egyik repülőgép a leszállás gyakorlása közben túl alacsonyra került, és a fáknak ütközött. Ekkor a vezérsíkot és a hajtóművet kellett cserélni. Egy másik alkalommal egy MiG-29-es hajtóműburkolata sérült meg, amikor alacsonyan repült a Balaton felett, és egy manőver miatt a vízbe ért a repülőgép alja. 1993-ban, a MiG-ekre való oroszországi átképzéskor kigyulladt egy kétszemélyes orosz MiG-29-es, amikor egy magyar pilóta orosz oktatójával gyakorolt. 

A honvédség 1993-ban és 1994-ben kapott 28 MiG-29-es vadászgépet az orosz államadósság fejében. Hivatalosan 1994-ben októberében állították hadrendbe ezeket a repülőgépeket. A repülési szakértők szerint a MiG-29-es a nagyon megbízható és a legjobban repülhető repülőgéptípusok közé tartozik. A 2004-ben befejeződött hajtómű-felújítás és üzemidő-hosszabbítás után 14 MiG-29-est tartott hadrendben a légierő, a többit egyebek között alkatrésznek használják.
 
Ezeket a repülőgépeket a már megérkezett 14 Gripen vadászrepülőgép mellett a tervek szerint 2009-ig tartják hadrendben. Magyarország azt szeretné, ha a hadrendből kivont repülőgépekért cserébe az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását, és szó lehetne újabb orosz helikopterek vásárlásáról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.