A nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás

Hamis tanúk voltak a móri ügyben?

Hamis tanúzás miatt indított vizsgálatot júliusban a Budapesti Nyomozó Ügyészség, az eljárás érintettje az a három ember, akiknek vallomásai alapján elmarasztalták a bíróságok a 2002. májusi, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében indított első eljárásban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót.

2012.12.20 07:21HavariaPress

A feljelentést az azóta nevet változtató Hajdú tette a még ma is rekordösszegű, 25 millió forintos nyomravezetői díjat felvevő Kiglics Attila, valamint két védett, az aktákban T1 és T2-ként említett tanú ellen - tudta meg a Magyar Nemzet.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lapnak elmondta, hogy a nyomozás áprilisig tart, de meghosszabbítható, s eddig még nem volt gyanúsítotti kihallgatás. A móri vérengzés vizsgálatában először - kétséges és közvetett bizonyítékok alapján - Kaiser Edét jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtották. Hajdút az akkor még elő nem került fegyverek beszerzésében találták bűnösnek, 15 évet kapott, majd ügyében új eljárást írtak elő.

A módosított vádiratban már az szerepelt, hogy Hajdú Kaiserral együtt részt vett a móri bankrablásban. A két férfi már jogerős büntetését töltötte, amikor egy amatőr hadtörténész megtalálta Tatabánya környékén a vérengzéskor használt fegyverek egy részét, majd elfogták a valódi elkövetőket, Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet. Nagy öngyilkos lett előzetes letartóztatása alatt, Weiszdorn pedig többször igazolta, hogy Kaisernak és Hajdúnak nincs köze a móri mészárláshoz.

Kaiser Edét és Hajdú Lászlót a móri ügyben ugyan ártatlanul marasztalták el, de korábban több posta, pénzváltó és pénzszállító elleni fegyveres támadás is szerepelt a számlájukon. Perújításaikban végül jogerősen felmentették őket a móri bűncselekmények vádpontjai alól, a fegyveres rablásokért azonban Kaisert jogerősen 16, Hajdút pedig 15 évre ítélték, ugyanakkor kizárták őket a feltételes szabadulás lehetőségéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.