Fogva tartottak egy vállalkozót

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy emberrablási ügy több vádlottja

Önbíráskodás vagy annak kísérlete miatt felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbírságot szabott ki a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság B. Balázsra és nyolc társára, akiket emberrablással vádoltak. Három további vádlottat felmentettek a szerdai tárgyaláson.

2012.12.05 13:31MTI

A vád szerint 2010 novemberében a vádlottak egy elszámolási vita után megfenyegettek és fogva tartottak egy vállalkozót egy fővárosi áruház kávézójában addig, amíg a nála lévő laptopról nem utalt át nekik ötmillió forintot. A vádlottak azután elengedték őt, de további húszmillió forintot követeltek tőle. A sértett feljelentést tett a rendőrségen.
   
A vádlottak mindegyike úgy nyilatkozott az utolsó szó jogán, hogy nem tartja magát bűnösnek.
   
Mikó Gergely bíró azt mondta, az ügynek "nagyobb volt a füstje mint a lángja", a bíróság döntően a vádlottak tárgyalási vallomását fogadta el.

Hozzátette: a sértett vallomásában helyenként "kiszínezte" a történteket, nem volt szó "nagydarab, félelmet keltő külsejű" emberekről, és noha valóban elhangzottak fenyegetések, nem valósult meg erőszak, amikor egyikük "meglegyintette" az érintett nyakát. Kitért arra is, a bíróság nem tudta elfogadni, hogy a sértett ne tudott volna távozni a helyszínről, s ezt támasztották alá az áruház kameráinak felvételei és a banki adatok is.
   
Az első-, a másod-, a harmad-, a negyed-, az ötöd- és a hetedrendű vádlottat társtettesként elkövetett önbíráskodás bűntettében találták bűnösnek, ők 1 év 2 hónap és 1 év 6 hónap közötti, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A hatod-, a nyolcad- és a tizedrendű vádlottat önbíráskodás bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek, rájuk 500 és 600 ezer forint közötti pénzbírságot szabtak ki, abból a bíróság az előzetesben töltött idő alapján különböző összeget leróttnak tart. A kilenced-, a tizenegyed és a tizenkettedrendű vádlottat felmentették.
   
Az ítélet nyolc ember esetében jogerős, ketten fellebbeztek, ketten pedig 3 nap gondolkodási időt kértek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.