Az esetek többségében 16-35 éves korosztály tagjai

Somogyban "óriási mértékben" nőtt a dizájner drogok fogyasztása

Somogyban "óriási mértékben" nőtt a dizájner drogok fogyasztása, az idén eddig 84 esetben indult büntetőeljárás kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatban; az esetek többségében az elkövetők a 16-35 éves korosztály tagjai - tudatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata kedden, a kábítószer-fogyasztás elleni világnapon.

2012.06.26 15:10MTI

A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő, kijátszva ezzel a jogszabályt.

A kábítószer veszélyeire figyelmeztető közlemény ismerteti a megyei kábítószer-fogyasztás statisztikai adatait. E szerint 2010-ben 119, tavaly már 134 esetben indult eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt.

A lefoglalt anyagok többsége még mindig a cannabis, azonban hozzá kell tenni, hogy "óriási mértékben megemelkedett" a dizájner drogok fogyasztása - közölte a rendőrség sajtószolgálata az idén indult eljárásokkal kapcsolatosan.

Mint írták, a hazai drogpiacon 2005 óta folyamatosan megjelenő újabb és újabb illegális szerek elleni hatékony rendőri fellépést nagyban segíti az idén áprilisban hatályba lépett jogszabályváltozás, a törvénymódosítás hatására jelentősen szűkült az illegális szerek forgalmazásának lehetősége.

A "keresleti oldal", azaz a fogyasztók számának csökkentésének érdekében a SMRFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztálya folyamatos kapcsolatban áll a megye általános- és középiskoláival, rendszeresen tartanak bűnmegelőzési osztályfőnöki órákat, ha igény merül fel rendhagyó tantestületi és szülői értekezleteket a témában - olvasható a közleményben.

Az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja az ENSZ keretében 1987-ben Bécsben megtartott első olyan konferenciához köthető, amelyen a kábítószerek kínálatának és keresletének csökkentésével foglalkoztak a résztvevők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.