Kipróbálás: jellemzően a középiskolás években

Kábítószer-ellenes világnap - a formálódó drogstratégia jegyében

Ma van a kábítószer-ellenes világnap, ebből az alkalomból több programot szerveznek, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kitüntetéseket és szakmai elismeréseket ad át.

2012.06.26 07:31MTI

Az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

A világszervezet közgyűlésének döntése alapján a tagállamok nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoztak ki. Az a cél azonban, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban 50 százalékkal csökkenjen, nem valósult meg.

A droggal kapcsolatba kerülő emberek száma világszerte nő, mintegy 200 millióan fogyasztanak illegális kábítószereket. Az Európai Unió ugyan haladást ért el a kábítószer használatának és kereskedelmének visszaszorításában, de becslések szerint még mindig 25-30 millió európai fogyaszt valamilyen tiltott drogot, a leggyakrabban kannabiszszármazékot.

Az európai kokainfogyasztók száma az utóbbi évtizedben megduplázódott, számukat négymillióra becsülik.

Magyarországon - felmérések szerint - a felnőtt lakosság 11 százaléka használt már valamilyen tiltott szert.

Az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok az utóbbi két-három évben elárasztották a magyar feketepiacot, visszaszorításukra az idén hoztak rendeletet.

A drogok kipróbálásának ideje Magyarországon jellemzően a középiskolás évekre tehető, így a szakemberek az iskolai prevencióra helyezik a hangsúlyt.

Folyamatban van nemzeti drogstratégia kidolgozása, várhatóan az év második felében kerülhet az Országgyűlés elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.