A gyanúsítottak zsaruk

Belső vizsgálat és C típusú kontroll a rendőrségen

Minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény, C típusú átvilágítás készült; a felettes azonban nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezésről dönt.

2012.06.05 09:07MTI

Hatala József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Gulyás Imrének, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének megbízását - tájékoztatta a Népszabadságot a Belügyminisztérium a rendőrségi korrupciós ügy kapcsán. Gulyás beosztottja volt Hopka Lajos, a speciális bűnszervezeti csoportok osztályának vezetője, aki korábban a BRFK-n szolgált. Onnan ismerhették egymást közelebbről a másik rendőr gyanúsítottal, Kalmár Tamással, aki őrizetbe vételéig a BRFK közrendvédelmi főosztályát vezette. Kinevezésük előtt mindkettőjüknek át kellett esniük az úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen - ismerteti a lap keddi száma.

A tárca a törvényi tiltásra tekintettel arra nem válaszolt a lapnak, hogy a most meggyanúsított rendőri vezetőkről készült-e C típusú vizsgálati jelentés. A fentiekből sejthető, hogy Gulyás Imrének esetleg azért kellett megválnia vezetői beosztásától, mert amikor Hopka Lajost a speciális bűnszervezeti csoportok osztálya élére kinevezni javasolta, nem vette figyelembe a titkosszolgálatok figyelmeztetését. Ezt azonban hivatalos helyen nem erősítették meg, bár nem is cáfolták - írta a lap.

A Belügyminisztérium ugyanakkor elismerte, hogy a "nemzetbiztonsági ellenőrzés jelenlegi rendszerét nem tartja alkalmasnak a biztonsági feltételek megfelelőségének vizsgálatára". Ezért a tárcánál 2011. november 8. óta önálló munkacsoport dolgozik a jelenlegi rendszer és gyakorlat felülvizsgálatán. Javaslataik jelenleg tárcaközi egyeztetésen vannak. Ügyészségi források továbbra sem nyilatkoznak arról, hogy van-e, s ha igen, milyen összefüggés a korrupciós és a korábban a szabálytalan rendőrségi szolgáltatások miatt indított ügy között. Nem nyilatkoznak arról sem, hogy a korrupciós ügyben várhatók-e még további gyanúsítások.

Az ügy ismerői szerint még legalább öt, legfeljebb tizenöt érintettje lehet a folyamatban lévő eljárásnak, a további gyanúsítottak azonban nem feltétlenül csak a rendőrség soraiból kerülhetnek majd ki, hiszen az érintett vállalkozó, V. László érdekeltségei körül az elmúlt években más hatóságok is vizsgálódtak, emiatt pedig felmerül a gyanú, hogy esetleg mások is "védelmük alá vették" őt, miként a gyanú szerint a vasárnap letartóztatott rendőrök is - írta a Népszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.