Megöltek egy parlagi sast

Egymilliós lövés Túrkevénél

Sörétes puskával lelőttek egy parlagi sast Túrkeve határában; a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás bűntett miatt tett feljelentést a rendőrségen.

2012.03.22 16:59MTI

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője megerősítette, hogy megindult a nyomozás az ügyben.
   
Mint Monoki Ákos elmondta, az után tettek feljelentést, hogy bebizonyosodott: az egymillió forint eszmei értékű állatot vadászfegyverrel pusztították el. A 2011-ben született madár többnapos tetemére a túrkevei vadásztársaság hivatásos vadőre bukkant rá még februárban. A nemzeti park a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársától kért szakvéleményt. Az állatorvos öt sörétszemet talált a madár testében.
   
Monoki Ákos hangsúlyozta: mivel fokozottan védett faj egyedéről van szó, természetkárosítás bűntettét követték el, ez az állat értékét meghaladó összegű pénzbírsággal, valamint három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.
   
Magyarországon mintegy 130 pár parlagi sas él, Túrkeve térségében öt pár fészkel e nagytestű szárnyasokból.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.