Előzetesben a trió

"Kezed-lábad töröm és a temetőbe juttatlak!" - Uzsorás klánt fogtak Borsodban

A sértettek és azok családjai rászorult helyzetét kihasználva adott kölcsönöket uzsorakamatra egy miskolci férfi és két fia.

2012.02.03 08:50ma.hu

A miskolci „uzsorás-triót” a bíróság február 1-jén helyezte előzetes letartóztatásba. A Miskolci Rendőrkapitányság Vasgyári Rendőrőrs munkatársainak adatszerző és bűnelemző tevékenysége révén jutott nyomára a rendőrség annak a családi „uzsorás klánnak”, amelynek tagjai nehéz sorban lévő emberek számára próbáltak meg sajátos gyógyírként szolgálni. Az uzsorások „megmentőként” előbb csak a könnyű pénzhez jutás lehetőségét kínálták ügyfeleiknek, amire azonban az általuk diktált feltételek szerinti 50, 70 és 100%-os kamattal megemelt törlesztést vártak el.

Amennyiben a követelésük teljesítése nem történt meg, úgy több adósukat is kezük, lábuk eltörésével, valamint élet elleni közvetlen fenyegetéssel próbáltak jobb belátásra bírni. A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők az arra rászoruló sértetteknek 2009 évtől rendszeresen 5.000-200.000 Ft közötti összegeket adtak készpénzben kölcsön.

A Miskolci Rendőrkapitányság a gyanúsítottak elfogását a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával hajtotta végre. A Miskolci Rendőrkapitányság Felderítő Osztálya kezdeményezte az őrizetbe vett 49 éves apa, valamint 27 és 24 éves fiai előzetes letartóztatását, amit ügyészi indítványra a Miskolci Városi Bíróság február 1-jén elrendelt.

Általában elmondható, hogy az uzsorások leginkább a társadalom perifériáján élő, mindennapi megélhetéssel küszködő, rendszerint különböző szociális juttatásokból és járadékokból gazdálkodó családokat sanyargatnak véget nem érő „kölcsönszerződések” meglehetősen sajátságosan számolt törlesztő részleteinek behajtásával. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrség jelenleg 47 ügyben folytat eljárást uzsorabűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A 47 ügynek ezidáig 83 fő gyanúsítottja van, melyből 46 fő jelenleg is valamilyen kényszerintézkedés hatálya alatt áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.