Kétszázmillió forint értékű kábítószert találtak

A tűzben derült fény a vadastanyai droglaborra

A becslések szerint kétszázmillió forint a piaci értéke annak a kábítószernek, amelyre egy Nyíregyháza melletti tanyán bukkantak a rendőrök.

2011.11.05 16:25MTI

A nyomozás eredményeiről szombaton számoltak be sajtótájékoztatón a rendőrség és a katasztrófavédelem illetékesei Nyíregyházán.
   
A várostól 15 kilométerre fekvő Vadastanyára elsőként a tűzoltók vonultak ki, mivel egy bejelentés szerint egy ingatlan melléképülete gyulladt ki - idézte fel Dányi Béla alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőhelyettese.
   
A tűzoltók egy épületet és egy földbe süllyesztett tárolót találtak lángokban. A tűzoltás után az ingatlanból mintegy száz propánbután-gázpalack, zsákolt mákgubó, illetve egy daralóberendezés került elő, ezért a tűzoltók értesítették a rendőrséget.
   
Bukovenszki Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője a tájékoztatón elmondta: a tizennégy hektáros tanya épületeiben két és fél napig tartott a rendőrségi helyszínelés. A nyomozók 350 zsák mákgubót, kétezer liter gyúlékony anyagot, csaknem ötven kilogramm morfin- és kodeintartalmú kábítószert, illetve ezek előállításához szükséges eszközöket foglaltak le.
   
A droglaborként használt épületekben lefoglalt anyag piaci értéke a becslések szerint körülbelül százmillió forint, és a félig feldolgozott, masszaszerű nyersanyagból is nagyjából ugyanekkora értékű kábítószert állíthattak volna elő - tette hozzá az őrnagy. A kábítószer pontos értékét, valamint a tűz okát a szakértői vizsgálat állapítja majd meg.
    
A tanya 35 éves tulajdonosát csütörtökön gyanúsítottként hallgatták ki kábítószerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.
   
A férfit és az időközben elfogott 48 éves társát szombaton előzetes letartóztatásba helyezték - tájékoztatott Balogh Barnabás, a főkapitányság bűnügyi igazgatója. A bűncselekmény kapcsán tovább nyomoz a rendőrség; az alezredes közlése szerint újabb gyanúsítottak meghallgatása várható.
   
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rövid időn belül ez a harmadik nagyobb kábítószerfogás. Tavaly egy újfehértói közlekedési ellenőrzésen került elő egy gépkocsiból több mint négy kilogrammnyi kábítószer, később pedig a közeli Rozsréten bukkantak egy droglaborra. Utóbbi helyszínen több mint harminc kilogramm drogot találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.