Három kisgyermek halálával végződött a tragédia

Tüskevári szén-monoxid-mérgezés - büntetőeljárást indítottak az anya ellen

Büntetőeljárást indított a rendőség a gyermekeit magára hagyó tüskevári anya ellen; a hétfő esti lakástűzben három gyermekét elvesztő asszony szabadlábon védekezhet - tájékoztatta Zanati Gyula százados, az ügyet vizsgáló nyomozó kedden az MTI-t.

2008.04.15 12:55MTI

Az anyát a rendőrség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményével gyanúsítja - tette hozzá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozója. Zanati Gyula elmondta: az anya mély depresszióba esett (hétfőn este erős nyugtató injekciókat kapott), s a tragédiát követően csak több órával tudták kihallgatni, orvosi felügyelet mellett.

A nyomozó közölte: az anya elmondása szerint a három gyermek közül kettő aludt, amikor csupán néhány percre átszaladt a szomszédba hétfőn estefelé, s a visszatértekor azt látta, hogy nagy füst árad ki a gyerekek szobájából. Az anya mindhárom - ájultnak látszó - gyermekét az utcára vitte, s az odarohanó emberekkel együtt igyekeztek őket életre kelteni.

A mentők is gyorsan a helyszínre érkeztek, ám a négyéves fiút, a hároméves kislányt és az egyéves kisfiút már nem lehetett megmenteni, mindhárman életüket vesztették a füstben szén-monoxid-mérgezés miatt - tájékoztatott az ügyet vizsgáló nyomozó. Hozzátette: az alkalmi munkákat vállaló férj ellen nem folytat eljárást a rendőrség, ő ugyanis a tragédia idején nem tartózkodott a helyszínen, hanem Ajkán dolgozott. A férfit - aki szintén erős nyugtató injekciót kapott - a rendőrség vitte haza hétfőn este a tüskevári lakásukra. A százados arról is tájékoztatott, hogy a helyszíni szemle során a gyerekszobában - ahol a függöny, a tollpárna és a pelenka gyulladt meg - két öngyújtót találtak.

Molnár Levente, Tüskevár polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szülőknek az önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni. A falu vezetője elmondta: a család igen szerény, sőt "kimondottan szegény" körülmények közt élt, de semmilyen probléma nem volt velük, igyekeztek beilleszkedni a település közösségébe. A család ugyanis csak februárban költözött Ajkáról Tüskevárra - tette hozzá a polgármester.

Molnár Levente hangsúlyozta: a gyászoló szülőkkel még nem tudott beszélni, de az önkormányzat gyorssegélyt kíván kiutalni a családnak, és a temetési költségeket is vállalni fogják. Problémát okoz azonban az önkormányzat számára, hogy a család tulajdonképpen nem is volt tüskevári, ugyanis hiába szólították fel már többször is őket, hogy jelentkezzenek be állandó vagy legalább ideiglenes tartózkodásra a településre, a válaszuk mindig az volt: nincs annyi pénzük, hogy a papírmunka intézése miatt Ajkára utazzanak.

Annak ellenére, hogy jogilag nem tüskevári lakosokról van szó, az önkormányzat igyekszik megtalálni a törvényes módját annak, hogy a tragédiát szenvedetteken segíteni tudjon - hangsúlyozta a polgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.