Terror a tanyán

Meg akarta mérgezni a fogyatékos munkást az idős házaspár

Előre kitervelten, aljas célból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt kezdődött kedden büntetőper egy idős házaspár ellen Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

2011.09.27 14:09MTI

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint a 65 éves Igmándi Mihályné elsőrendű vádlott 2010. június 23-án a tanyáján dolgozó - súlyos fokban fogyatékos - női alkalmazottját meg akarta mérgezni. A sértettet a vádlott egy fogyatékosokat gondozó intézetből hozta ki, gyámságát az elsőrendű vádlott leánya látta el.

A fogyatékos nő később gyermeket szült, a csecsemőt a gyámhatóságon keresztül nevelőszülőknek örökbe adták.

A vádirat szerint a Bugacpusztán állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó vádlott és családtagjai erőn felül dolgoztatták és rendszeresen bántalmazták a sértettet, aki egyébként jó munkaerő volt. A nő el akart szökni, de az első- és a másodrendű vádlott éjszakára bezárta.

A vádhatóság szerint azért, hogy a sértett ne menjen máshova dolgozni, az elsőrendű vádlott a sértett kávéjába permetezőszer kevert. Az eszméletét vesztő sértett életét az azonnali orvosi segítség mentette meg.

Az elsőrendű vádlottat ezután őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A 75 éves Igmándi Mihály másodrendű vádlottat azzal vádolja a főügyészség, hogy rábírt egy tanyájukon dolgozó nőt arra, vállalja magára az elsőrendű vádlott által elkövetett bűncselekmény elkövetését. Amikor ennek a vallomásnak a megtétele nem vezetett eredményre, a másodrendű vádlott a tanú kávéjába 2010. december 6-án clozapine hatóanyagú gyógyszert tett, ami enyhe mérgezést okozott. A sértett nyolc napon belül gyógyult, de a szakértők szerint halált is okozhatott volna a szer.

A vádirat szerint a vádlottak több embert is arra igyekeztek rábírni, hogy valótlan tartalmú vallomást tegyenek az ügyben, és ezért pénzt is kínáltak. Egy másik vádpont szerint a vádlottak a velük szemben intézkedő rendőrökre rátámadtak, ezért feljelentették őket.

A szabadlábon védekező Hordós János harmadrendű vádlottat - az idős házaspár unokáját - személyi szabadság megsértésével vádolja a főügyészség.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az elsőrendű vádlottat emberölés bűntettének kísérletével, személyi szabadság megsértésének bűntettével, vesztegetés bűntettével, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, könnyű testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével vádolja.

Az előzetes letartóztatásban lévő másodrendű vádlottat emberölés bűntettének kísérletével, kényszerítés bűntettével, vesztegetés bűntettével, hamis tanúzásra felhívás bűntettével, könnyű testi sértés bűntettével és hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádismertetés után az elsőrendű vádlott kihallgatásával folytatta Surányiné Pólik Edina tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást. Igmándi Mihályné vallomást tett. A büntetlen előéletű asszony őstermelőként dolgozott előzetes letartóztatása előtt. Büntetőjogi felelősségét egyetlen vádpontban sem ismerte el. A pert a vádlottak és tanúk kihallgatásával folytatja a bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.