Engedély nélküli beépítés okozhatta a balesetet

Leszakadt a födém a IX. kerületben - köntösben vártak sorsukra a lakók

Bácskai János (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere közölte: vélekedések szerint egy zuhanyzó engedély nélküli beépítése és két eltűnt acélgerenda hiánya okozhatta a födém leszakadását a IX. kerületi Kén utca 3. szám alatti lakásban.

2011.09.22 11:35MTI

Az érintett ház lakói közül többen - köztük gyerekek, idősek - reggel 9 órakor köntösben, a helyszínen álldogálva várták, hogy mi lesz a sorsuk. Többen panaszkodtak arra, hogy nem tudják, mi fog történni. A rendőrök végül egyenként engedték vissza a lakókat, hogy némi ruhát és pár értéktárgyat kihozhassanak a lakásukból.
   
A baleset egy első emeleti lakásban történt, feltehetően a konyhában szakadt le a födém. Egy közvetlenül a lakás fölött lakó fiatalember azt mondta: hajnali fél 4-kor hatalmas robajra ébredtek. Szerinte az alatta lakó család akkor sérült meg, amikor a felnőttek felkapták a gyerekeket és menekülni próbáltak, de a sötétben nem látták az alattuk lévő lyukat, ezért lezuhantak.
   
Az önkormányzati tulajdonban lévő - az 1920-as, 1930-as években épült - ház lakói már évek óta tartottak egy hasonló balesettől, mert vizesek, penészesek a falak, a pincében áll a víz, áldatlan állapotokról számoltak be.
   
Bácskai János polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta: korábbi sajtóinformációkkal szemben nem gázrobbanás történt. A meggyengült födém leszakadását vélekedések szerint egy zuhanyzó engedély nélküli beépítése és két - tíz évvel ezelőtt beépített - acélgerenda eltűnése okozhatta - tette hozzá.
   
Közlése szerint a balesetben heten sérültek meg könnyen, köztük öt gyerek, őket kórházba szállították. A földszinti befalazott lakásban nem tartózkodott senki.
   
A házat hajnalban kiürítették, a közműveket lezárták, az épületet jelenleg statikus vizsgálja. A ház lakói - 26 család, összesen 60-70 ember - délután tudhatja meg, ideiglenesen hová költözhetnek, addig a Timót utcai szakközépiskolában kapnak szállást, ételt, italt. A kisgyerekeseket a Kén utcai óvodában szállásolják el.
   
Bácskai János azt mondta: a balesetben érintett és az amellett lévő lakás életveszélyes. A polgármester kitért arra, hogy a házat egy szakvélemény lakhatónak minősítette, de a felháborodott lakók szerint semmilyen vizsgálat nem történt évek óta. A polgármester megígérte, hogy mindent ki fognak vizsgálni.

Bácskai János közölte: azt a szakemberek döntik el, a ház lakható maradt-e, később azt is megvizsgálják majd, hogy a tömb többi háza nem veszélyes-e. Mint hozzátette, ha a lakókat véglegesen ki kell költöztetni, akkor is elegendő önkormányzati lakás áll rendelkezésre, kérdés, hogy értékarányban ezek mennyire felelnek meg a Kén utcai lakásoknak. A polgármester azt is elmondta: ezeket a házakat a jövőben szeretnék lebontani.
    
A lakók csütörtökön egyszer még visszamehetnek a házba, hogy a romlandó ételeket is elhozhassák. Az értékekre rendőrök vigyáznak, akik folyamatosan a helyszínen vannak.

Nyomozást indított a rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított a IX. kerületi rendőrkapitányság a Kén utcai egyik lakóház födémének csütörtök kora hajnali leszakadása ügyében.

A közlemény szerint kilencen sérültek meg, amikor a lakóház első emeleti födémje leszakadt.
   
A BRFK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársai rövid időn belül a helyszínre érkeztek és együttesen kezdték meg az ott lakók kitelepítését az élet- és a vagyonbiztonság megóvása érdekében.
   
A rendőrség lezárta a lakóház környékét, majd a társszervekkel és az illetékesekkel együttműködve megkezdte az eset kivizsgálását - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.