Második világháborús robbanószerkezeteket találtak

Tizenhét bomba egy dunakeszi építkezésen

A helyi polgárőrség vezetője a város honlapján közzétett információt megerősítve közölte: tizenhét orosz, illetve német gyártmányú, második világháborús robbanószerkezetet találtak egy építkezésen Dunakeszin, a Duna közelében; az aknák és kézigránátok egy része éles volt.

2011.07.26 13:01MTI

Lengyel Péter elmondta, hogy pár napja a Kagyló utca egyik építkezésén csatorna és vízvezeték fektetése közben a markológép két rozsdás lövedéket fordított ki a földből, ezért azonnal értesítették a tűzszerészeket. A szakemberek biztonsági okokból lezárták a környék néhány utcáját, majd detektorral átvizsgálták a területet, ahol újabb 15 aknát, páncélöklöt, valamint különféle kézigránátot találtak – tette hozzá a polgárőrség vezetője.
   
Mint mondta, a csupán 80 centiméter mélyen fekvő robbanószerkezetek egy része éles volt, ezek a legcsekélyebb ütésre, szúrásra működésbe léphettek volna, személyi sérülést okozva, ezért kellett a környéket az elszállításig lezárni.
   
Mivel Dunakeszinek, illetve a Dunának ezen a szakaszán korábban is találtak veszélyes, második világháborús lövedékeket, elképzelhető, hogy azok egy szőnyegbombázás során kerülhettek a talajba, vagy arrafelé bizonyos mennyiségű robbanószerkezetet ástak el. Nem kizárt, hogy a Liget utca és a Duna-part közötti telkeken további világháborús eszközök kerülhetnek elő – mondta Lengyel Péter.
   
 polgárőrség fokozott óvatosságra, illetve arra kéri az említett környéken lakókat, hogy ha hasonló szerkezetekre bukkannak, ne nyúljanak azokhoz, s azonnal értesítsék a rendőrséget – fűzte hozzá a szervezet vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.