Kigyulladt egy raktárépület és egy családi ház

Villámfényes éjszaka - végítéletnyi vihar szántott végig az országon

Villámcsapás miatt kigyulladt egy nádtetős raktárépület kedden este a Veszprém megyei Ősi községhez tartozó Petőfi majorban, személyi sérülés nem történt - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

2011.07.20 08:02MTI

A raktár tetőzete leégett, de a tűzoltóknak sikerült kimenteniük az épületből két rakodógépet, két lovat és négy tehenet - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Sztanke Zoltán közlése szerint a lángok elérték a raktár közelében felhalmozott szalma körbálákat is, de a tűz tovább terjedését sikerült megfékezni.

A tűz oltásában a pétfürdői, balatonfűzfői és a székesfehérvári tűzoltók vettek részt.


A fenti képen tűzoltók dolgoznak Budapest XVI. kerületében 2011. július 19-én éjszaka, ahol feltehetően villámcsapás miatt gyulladt ki a Fábián utca 9. számú családi ház teteje. Az épület tetőszerkezete a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett és csak több órás munkával tudták megfékezni a lángokat. Személyi sérülés nem történt. (MTI)

Országszerte százhetvenhétszer riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt

Kedden, éjfélig országszerte 177 riasztás érkezett a tűzoltókhoz viharkárok miatt; senki nem sérült meg - közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerda reggel. Petróczi Tímea elmondta, hogy leginkább az erős széllökések okoztak gondot.

A tűzoltóknak 158 alkalommal kellett kidőlt fákat, letört faágakat eltávolítaniuk, 12 épületben keletkezett kár, több helyen a kémények sérültek meg, további hat esetben pedig vizet kellett szivattyúzniuk.

A legtöbbször Budapesten, Pest és Baranya megyében riasztották a tűzoltókat. Ferihegyen, a Liszt Ferenc repülőtéren mintegy egy órán át a forgalmat is leállították a vihar miatt - tette hozzá az OKF szóvivője. Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője azt közölte, hogy a fővárosban kedd estétől szerda reggel hét óráig negyven esetben riasztották a tűzoltókat a vihar miatt.

A legtöbbször fakidőlés miatt kellett kivonulniuk, de volt olyan ház is, amelyből az egy méter magasan álló vizet kellett kiszivattyúzniuk. A XVI. kerületben egy családi házba villám csapott, emiatt a tetőszerkezete részben leégett, de senki nem sérült meg. A tűzoltóknak a XVI., a XVII., a XVIII. és a XIX. kerületben volt a legtöbb munkájuk a vihar miatt - mondta Kisdi Máté.

Tűzoltók a letört faágaktól tisztítják meg Budapest XIX. kerületében a Baross utcát, az éjszaka átvonult vihar után.(MTI)


85 településen okozott áramkimaradást a vihar

A vihar 85 településen, mintegy 70 ezer fogyasztónál okozott áramkimaradást szerdán az EDF Démász szolgáltatási területén, Bács-Kiskun és Pest megyében - közölte az energetikai cég.

Tájékoztatása szerint az erős szél következtében fák dőltek villanyoszlopokra, vezetékek szakadtak el, villanyoszlopok dőltek ki.

A vihar Nagykőrösön egy teljes alállomás kiesését okozta, és a 120 kilovoltos hálózatban is hibák keletkeztek. Kezdetben az áramkimaradások mintegy 70 ezer ügyfelet érintettek, kora délután 31 ezer háztartásban nem volt még áram.
   
Baján, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Kecskeméten, Cegléden és Nagykőrösön nagy erőkkel – összesen 112 szerelőcsapattal - folyik a hibák felderítése és kijavítása. A cég több helyen aggregátorok segítségével biztosítja a villamos energiát – áll a közleményben.

Több száz riasztás Hevesben

Fákat csavart ki, épületeket, autókat és elektromos vezetékeket rongált meg a vihar szerdán Hevesben; a tűzoltókat több százszor riasztották - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Néhány településen - például Verpeléten vagy Kisnánán - szinte nincs olyan ház, amely ne károsodott volna a vihar következtében.

Kisnánán egyes épületeknek a fél tetőzetét elvitte a viharos szél. Személyi sérülés sehol nem történt - közölte Mérai Péter, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság médiareferense.
   
Több településen nincs áram, mert a szél leszaggatta az elektromos vezetékeket. A katasztrófavédelem az áramszolgáltatóval összehangolva végzi a mentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.