Egy sms miatt bukott meg a politikus

Egy sms miatt leváltották a külügyminisztert

Elmozdította posztjáról Ilkka Kanerva finn külügyminisztert pártja, miután tarthatatlanná vált a helyzete amiatt a botrány miatt, amely egy erotikustáncosnőnek küldött sms-eiből kerekedett. Megszűnt az iránta érzett szükséges tisztelet.

2008.04.02 19:31MTI

Jyrki Katainen pénzügyminiszter, a kormánykoalícióhoz tartozó Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) elnöke a Verkkouutiset című internetes lapnak kedden úgy nyilatkozott: Kanerva nem maradhat a külügyminiszteri poszton, "miután nem élvezi azt a bizalmat és általános tiszteletet, amely lehetővé tenné munkája folytatását".

A KOK még kedden bejelentette, hogy Alexander Stubb 40 éves európai parlamenti képviselőt jelöli Kanerva helyére. A pártelnök azt mondta, "nehéz szívvel" hozta meg döntését, miután Kanerva a barátja, és "külügyminiszteri teendőit példamutatóan látta el".

Kanerva épp három hete, egy brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás szünetében ismerte be a finn sajtó tudósítóinak, hogy pajzán mobiltelefonos üzenetekkel ostromolt egy finn erotikustáncosnőt, bár korábban tagadta a telt idomú szőke hölgy erre vonatkozó lapnyilatkozatait. Az Egyesült Államokban élő, 29 éves Johanna Tukiainen elmondása szerint a 60 éves Kanerva 150-200 sms-t küldött neki, amióta január végén Lappföldön találkoztak. A miniszter múlt héten bocsánatot kért a közvéleménytől; elismerte, hogy küldött néhány sms-t a sztriptíztáncosnőnek, de azt mondta, hogy "munkajellegű" üzenetekről volt szó. Pályafutását végül minden bizonnyal az pecsételte meg, hogy a Hymy című finn bulvárlap kedden közzétett 24-et a politikus kétségtelenül tolakodó üzeneteiből.

Bár szexuális közeledési kísérlettel felérő sms-eivel Kanerva vélhetően nem hágott át semmilyen törvényt, és régi partnere is elfogadta bocsánatkérését, ítélőképessége és hitele széles körben megkérdőjeleződött. Különösen amiatt, hogy a tisztes családapa, nem először téved ingoványos talajra; 2005-ben már sikerült felkeltenie a sajtó figyelmét fiatal topmodelleknek küldött üzeneteivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.