Szupergyors internet és valódi mobilfizetés készül

Digitális Kánaánná változik a Sziget?

A Vodafone, amely egyedülálló, innovatív mobilszolgáltatásokkal készül idén a Sziget Fesztiválra, közölte: szupergyors mobilinternet és valódi mobilfizetés várja a "szigetlakókat".

2011.04.08 16:38MTI

A rendezvény főtámogatójának számító távközlési vállalat a tavalyi tapasztalatok alapján "digitális Kánaánná" kívánja változtatni a Hajógyári-szigetet. Ehhez egy 20-30 méter magas adótornyot is építenek, amellyel az átlagos mobilinternet-sebességnél három-négyszer gyorsabb, 21 megabit/szekundumos adatforgalom érhető el.
   
A Sziget Fesztiválon mutatkozik be elsőként a valódi mobilfizetési rendszer, amely nemcsak hagyományos SMS-ekkel, hanem az NFC-chippel (Near Field Communications) ellátott készülékeken vehető igénybe.
   
Az új technológia lényege, hogy az NFC-s mobilkészülékekben a belépőkártyákhoz hasonló passzív chip található, amely kávéautomatához, jegyautomatához érintve fizetőeszközként használható. A rendszer előnye, hogy a telefonban található chipet az NFC-elfogadóhelyek érzékelői aktiválják, így SMS-küldés nélkül, a mobil kikapcsolt, lemerült állapotában is használható.
   
A mobiltelefon-gyártók már elkezdték a technológia alkalmazását, ás várhatóan két-három év múlva az NFC olyan alapszolgáltatássá válik, mint amilyen most a mobilkamera, vagy a 3G-s adatkapcsolat.
   
A távközlési vállalat márciusban kezdte el a mobilinternet-hálózata modernizációját, így Budapest belvárosa és a Sziget Fesztivál területe után 2012-re a magyar lakosság 99 százaléka számára lesz elérhető az ADSL sebességével vetekedő szélessávú mobilinternet.
    
"A Sziget ideje alatt is szeretnénk bemutatni a mobilinternetben rejlő lehetőségeket, és a fesztivál jó alkalom arra, hogy teszteljük a jövő innovatív mobilszolgáltatásait" - mondta Beck György, a Vodafone elnök-vezérigazgatója a Sziget és a Vodafone pénteki közös sajtótájékoztatóján.
   
A Sziget Fesztivál egyik kiemelkedő technológiai újítása a továbbfejlesztett Sziget kártya, amely teljesen száműzi a készpénzt a fesztivál területéről. A bejáratnál díjmentesen átvehető kártya a fesztivál számos pontján feltölthető akár készpénzzel, akár bankkártyával. A kártyán maradt pénzt a fesztivál végeztével a feltöltőpontokon vissza lehet váltani. A regisztrált kártyatulajdonosok a kártyát elvesztéskor le is tilthatják, így a letiltásig el nem költött összeget is visszakapják.
   
A Percalapú Szigetjegy a tavalyi sikerre való tekintettel idén is választható lesz. A percalapú mobilfizetésné

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.