Kezet ráztak a decibel felett

Megregulázták a Szigetet az újpestiek

Megállapodást írt alá csütörtökön Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője és Wintermantel Zsolt (Fidesz-Újpestért Egyesület), Újpest polgármestere a Sziget fesztivál zajterheléséről. Ezzel egy évek óta zajló birtokháborítási vita zárult le.

2011.04.07 16:34MTI

Az önkormányzat közleménye szerint hosszú egyeztetések után a két fél peren kívül megegyezik. A megállapodás értelmében a Sziget vállalja, hogy a fesztivál teljes ideje alatt, naponta éjjel 11 óra és reggel 6 óra között betartja a legfeljebb 55 decibelt megengedő zajterhelést, változtatnak a színpadok tájolásán, hangszigetelő sátrakat és hangerő-szabályozókat alkalmaznak, és az éjszakai órákban nem működtetik a nagyszínpadot.

Kötelezettséget vállaltak arra is, hogy ha mégis átlépik a megengedett zajterhelési küszöböt, akkor naponta egymillió forint kötbért fizetnek az újpesti önkormányzatnak. Ha három napon is előfordul a határ átlépése, akkor a kötbér összege 10 millióra emelkedik - olvasható az önkormányzat közleményében.

A zajterhelést közösen mérik majd. A megállapodás értelmében joga van a városvezetésnek javaslatot tenni a mérési pontok helyszínére, a Sziget Kft.-nek pedig kötelessége e javaslatok figyelembevételével meghatározni a mérési helyszíneket úgy, hogy az önkormányzat által javasoltak közül legalább ötnek szerepelnie kell a végleges listán.

Kitértek arra, hogy a Sziget Kft. felajánlásokat is tett, a Gyereksziget ideje alatt mindennap óránként buszjáratot indít, részt vesz az újpesti zenekaroknak rendezendő versenyek zsűrijében, és a nyertesnek fellépési lehetőséget biztosít a Szigeten.


Újpest korábbi polgármestere, Derce Tamás a zajterhelés miatt perelte be a Sziget Kft.-t. A Sziget fesztivál ellen az önkormányzat 2002-ben indította az első pert, de azt első és másodfokon is elvesztette. 2006-ban közvetlenül a bírósághoz fordult, kérve, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 óra között tiltsa el a szervezőket mindennemű program rendezésétől; ez a nemzetközi hírű fesztivál ellehetetlenítését jelentette volna.

Az elsőfokú bíróság a kerület korlátozásra vonatkozó keresetét elutasította. Miután mindkét fél fellebbezett, egy évvel később - 2009 decemberében - hozott végleges ítéletet az ügyben a másodfokú bíróság.

Indoklásában a Sziget fellebbezésében foglaltakkal értett egyet, miszerint a felperes eljárása és az elsőfokú ítélet nem volt jogszerű. A másodfokú bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte. Újpest ezután felülvizsgálat kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.