Gyászol az ARPANET

Elment az internet "nagyapja"

Elhunyt Paul Baran, az internet előfutárát lehetővé tévő technológiák egyik feltalálója, akit 84 éves korában Palo Altó-i otthonában ért a halál.

2011.03.28 19:44MTI

Baran egyike volt annak a három tudósnak, akik létrehozták a csomagkapcsolt hálózati technológiát, lehetővé téve az ARPANET, azaz a mostani internet elődjének tekintett egyetemi hálózat létrehozását.

A csomagkapcsolt adatátviteli eljárás kifejlesztésére azért volt szükség, mert csak ezzel a technológiával lehetett bővíteni a meglévő kommunikációs csatornák kapacitását.


Baran a technológia koncepcióját 1963-64 között a hadsereg számára dolgozó RAND (Research And Development) tanácsadó cégnél vázolta fel, később ezt az ötletet használták fel az ARPANET kialakításánál, valamint szintén az ő munkássága vezetett a ma is használt TCP/IP protokoll kialakításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.