Az RTL Klub Sunra vált

Sun-eszközökkel archivál az RTL Klub

Az RTL Klub a Sun Microsystems rendszereit vezette be saját gyártású és egyéb műsorai archiválására. A StreamLine SL8500 moduláris szalagkönyvtár a Sun/StorageTek nagyvállalati tárolóeszközeinek vezető megoldása, amelyet speciálisan adatvédelmi és archiválási követelmények kielégítésére terveztek.

2008.03.19 09:20ma.hu

A rendszert három T10000 meghajtó üzemelteti, amelyek hazánkban elsőként itt kerültek alkalmazásra. A SL8500 szalagkönyvtár különlegessége, hogy Magyarországon gyártják.

A RTL Klub kereskedelmi televízió a ma létező legmagasabb színvonalú technológiai megoldásokat vezette be tároló rendszerében. A szalagos könyvtárat és meghajtót archiválásra használják a saját és külső gyártású műsorok esetében is. Az új technológia bevezetésére a régi rendszer telítettsége miatt volt szükség. Az eddig használt L700 típusú tároló rendszer elérte kapacitásának maximumát, megtelt. Ebben 9940B meghajtók és szalagok voltak, amelyek adatai a migrálás után az új könyvtárban T10000 formátumban 135 TB adatnak felelnek meg. "A Sun Microsystems számára megtiszteltetés, hogy a sikeres kereskedelmi televízió ilyen forntos rendszerének szállítója lehet. Külön öröm számunkra, hogy olyan eszköz, az SL8500 szalagkönyvtár, a konfiguráció lelke, amelynek gyártása Magyarországon zajlik" - emelte ki Zsemlye Tamás, a Sun storage üzletágának hazai vezetője.

A rendszert a Rexfilm Kft. építette ki, amely a Sun StorageTek termékek kiemelt forgalmazója és szolgáltatási partnere Magyarországon, Bulgáriában és Romániában. A Rexfilmnek az elektronikus média területén jelentős referenciái vannak, az RTL Klub ideiglenes és állandó rendszerét is ők építették ki. "Az RTL Klubnál komoly tapasztalataink voltak, így könnyedén tudtunk a számukra legmegfelelőbb megoldást kínálni, amely reményeink szerint sokáig fogja szolgálni a kereskedelmi televízió archív rendszerét" - mondta el Sztojanov Rumen, a Rexfilm ügyvezető igazgatója.

"Egy digitális archívum kialakításakor elsődleges szempont, hogy az adatok nagy megbízhatóságú, magas rendelkezésre állású formában állandóan elérhetők legyenek. Mivel az RTL Klub a meglévő StorageTek L700 szalagkönyvtárat teljes megelégedéssel használja, egyértelmű volt, hogy hűek maradunk a Sunhoz. Az alkalmazott Sun/StorageTek hardver és a DIVArchive szoftver párosítása a piacon elérhető legmegbízhatóbb és legjobban skálázható megoldás. Broadcast körökben ez amolyan etalon" - jelentette ki Szentpéteri Gábor, az RTL Klub műszaki vezetője.

A technikai háttér

A most bevezetett konfigurációban a SL8500 moduláris szalagkönyvtár 1448 kazettát tud kezelni, ami kazettánként 500 GB-tal számolva 724 TB kapacitást jelent. A kazetta-kapacitás a későbbiekben akár 10 000 slotig bővíthető egy könyvtáron belül, de lehetőség van akár több könyvtár összefűzésére is. Az archiváló rendszert a Front Porch Digital által fejlesztett DIVArchive szoftver vezérli. A DIVArchive és az SL8500 kombinációja a broadcast alkalmazások területén rendkívül népszerű megoldás az archívum és az adás kijátszását bonyolító videoszerverek közötti mozgás menedzselésére.

A környezet is fontos

A Sun Microsystems meggyőződése, hogy a technológiák fejlődésével már nemcsak a számítástechnikai teljesítmény növelése az elsődleges szempont, hanem az is, hogy ez mekkora helyen és mekkora fogyasztás mellett érhető el. A Sun az ezen szempontok szerint megalkotott termékeken keresztül ügyfelei számára is lehetővé teszi a környezettudatos működést. Az RTL Klubnál használt Sun StorageTek SL8500 szalagos könyvtár 25-50%-kal kevesebb helyet foglal, mint más hasonló kategóriájú eszközök, miközben 40%-kal alacsonyabb energiafogyasztás érhető el vele. A szalagos adattárolás további előnye a rendkívüli biztonság és költséghatékonyság. A szalagon tárolt információk nem fogyasztanak energiát, s a rajtuk lévő információ bármikor leolvasható. A merevlemezekkel ellentétben a szalag nem romlik el, időtálló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.