Betámadta a Twittert

Nem kerül börtönbe a minden hájjal megkent netbetyár

Jogosulatlan adat-hozzáférésért hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság Francois Cousteix-et. Az eredménnyel meglepő módon nem csak a börtönt elkerülő fiatalember, de az ügyész, Jean-Francois Cani is elégedett - a pert övező közérdeklődés és médianyomás miatt ugyanis ennél súlyosabb büntetés kiszabására nem volt esély.

2010.06.29 10:00virushirado.hu

A "Hacker-Croll" álnevet használó 23 éves fiatalember éppenséggel nem most először került törvényszék elé. Tavaly januárban egyszer már elítélték nyolc hónapra, mert 2007-ben egy online szerencsejáték-portálról ellopott kb. 3-4000 eurót, amit később számítógép-alkatrészekre költött. Francois tevékenysége a második alkalommal már kevésbé volt komplikált: tavaly júliusban egyszerűen addig keresgélt a kapcsolati portálokon személyes adatok, születésnapok és házi kedvencek nevei után, amíg ki nem találta a magukról túl sok nyilvános információt kiadó Twitter rendszergazdák belépési jelszavait.

A francia fiatalember ezek után belépett a népszerű mikro-weblog "üzenőfal" rendszer adminisztrátori felületére, ahonnan számos dokumentumot, például üzleti tervet és marketing anyagokat, irodai alaprajzot töltött le. Ezeknek jó részét később egy TechCrunch nevű ismert portálnak küldte tovább publikálásra, hogy megszégyenítse az IT-biztonság emberi oldalát elhanyagoló üzemeltetőket.

Mondanivalóját azonban ennél látványosabban is szétkürtölte, amikor illetéktelenül megváltoztatta Barack Obama elnök, továbbá Britney Spears és Lily Allen énekesnők Twitter oldalát.

Az FBI emiatt márciusban kapcsolódott be a nyomozásba, bár közleményük szerint az amerikai elnök biztonságát érintő adatok nem kerülhettek a támadó kezébe.

Helyrehozhatja életét az önjelölt netbetyár


Az Amerikának adott fricska nyomán a még szüleivel élő Francois Cousteix hamarosan kisebbfajta nemzeti híresség lett és a France-3 tévében is kifejthette, hogy betörésének egyetlen célja a nethasználók figyelmének felkeltése volt. Tettével demonstrálni kívánta, hogy egy rendszer sem sebezhetetlen, mert a leggyengébb láncszem az ember. A fiatalember mindazonáltal elutasítja, hogy hacker lenne: a bíró ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy a szó szoros értelmében véve ő nem hacker, mivel nem okozott kárt, bár megtehette volna - a pusztítás ugyanis ellenkezik az elveivel. Ez is bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy az ifjú elkerülte az őt eredetileg fenyegető 2 év börtönbüntetést és akár 30 ezer eurós pénzbírságot, amit a számítógépes betörésért kiszabhattak volna.

Azt, hogy megfelelő munkaerkölcsökkel rendelkezik, Francois Cousteix hamarosan bebizonyíthatja - a Rentabiliweb nevű online marketinggel és netes mikro-átutalásokkal foglalkozó cég ugyanis két hónappal ezelőtt, részben a hírverés hatására munkát adott neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.