Jogsértő internetes oldal mellé állt a bíróság

Könyvtárrendszerhez hasonlítják a fájlcserét

Újabb hátralépést könyvelhettek el a napokban a spanyol szerzői jogvédők, miután egy öt éve húzódó szerzői jogi jogsértési ügyben a spanyol bíróság a könyvkölcsönzés rendszeréhez hasonlítva a fájlcserélést, a jogsértéssel gyanúsított internetes oldal mellett foglalt állást.

2010.06.11 14:45HENT

A Billboard.biz beszámolója szerint a spanyol bírósági rendszer korábbi gyakorlatához hasonlóan és a nemzetközi tendenciákkal ellentétben ismételten az illegális letöltés mellett foglalt állást. 

Egy három bíróból álló ítélőszék a napokban zárt le ugyanis egy öt éve húzódó szerzői jogi jogsértési ügyet, amelyben felmentette a felperesek által illegális letöltés elősegítésével gyanúsított CVCDGO.com portál üzemeltetőit. A weboldal jogvédett tartalmak illegális letöltéséhez kínál linkeket. 

A bíróság a korábbi fájlcserélési ügyekben hozott spanyol bírói döntésekhez hasonlóan ezúttal is azt mondta ki, hogy a weboldal nem követett el szerzői jogi jogsértést, mivel egyrészt nem közvetlen, csak közvetett hozzáférést biztosít a kalózfájlokhoz, másrészt a jogsértésekből nem származik anyagi haszna. 

A bíróság ítéletében azzal érvelt, hogy a fájlcserélés a könyvkölcsönzés modern kori formája. Indoklásuk szerint az emberek az ókori idők óta adnak tovább egymásnak különböző kulturális tartalmakat, korábban könyveket, később filmeket, zenéket. 

Állásfoglalásuk szerint a korábbi és a mai gyakorlat között pusztán a közvetítő csatorna jelent különbséget: míg régen papíralapon és analóg formában valósult meg a csere, addig ma ez digitálisan (így egyúttal gyorsabban, jobb minőségben és nemzetközi szinten) zajlik. 

A bírósági döntés kellemetlenül érinti a szerzői jogokat védeni kívánó helyi jogkezelő szervet, az Egeda-t és Columbia Tristar filmstúdiót. A két vállalkozás 2005-ben kezdeményezte az eljárást a CVCDGO.com ellen egy madridi razzia után, amelynek során négy személyt tartóztattak le. 

Az önmagát reklámbevételekből fenntartó weboldal 2004-ben indult, és az eljárás kezdetére 11 millióra nőtt az oldalt látogatók száma. A portál madridi, malagai és sevillai szerverét a razziát követően az amerikai San Diego városába telepítették át, ahonnan jelenleg is üzemel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.