Bizonyos szempontból nyertek a hackerek

Szétguglizták a Windows-t

Egyelőre nincs hivatalos bejelentés a nagy érdeklődést keltő biztonsági intézkedésről.

2010.06.05 08:55virushirado.hu

A Financial Times üzleti szaklap más forrásból egyelőre meg nem erősített beszámolója szerint a Google, a piacvezető webes keresés-szolgáltató cég úgy döntött, hogy az év végi nagy kínai hackertámadás nyomán biztonsági okokból leváltja az alkalmazottak gépein a Windows-t. Az eltérő beszámolók szerint tíz-, illetve húszezer felhasználót érintő csere után a Microsoft operációs rendszere csak egyes laptopokon, külön, igazgatói engedéllyel maradhat fent - míg az újonnan belépő kollégáknak szoftver-biztonsági okokból az asztali gépeiken mindenképpen az Apple vagy a Linux környezetet kell használniuk. 

A Google projektje, amely az operációs rendszerek piacának legalább 80%-át uraló Microsoft termékeiről való leválásra irányult, valójában már régebben, jóval a nagy kibertámadás előtt megkezdődött. Az eredeti terv szerint a Windows-t fokozatosan váltották volna ki saját gyártású termékekkel, például a Google Chrome OS-sel - azért, hogy elkülönüljenek a kereső-technológiában és a webes levelező szolgáltatások terén is fő konkurensnek számító redmondi szoftveróriástól. 

Levehették a polcról a csere-terméket
 
Az ún. Aurora incidenst követő biztonsági sokk a Google platform-váltásának felgyorsításához vezetett, a cég ezért most kész alternatívákat használ. A Linux és a hasonló BSD Unix rendszeren alapuló Mac OS X ugyan nem feltétlenül biztonságosabb az új generációs, 64-bites Windows 7 és Vista rendszereknél - de kisebb elterjedtségük okán egyelőre közel sincs annyi új kártevő és kiber-támadás ellenük, ami miatt számos alkalmazott külön utasítás nélkül is Apple gépekre váltott. A Google részéről név nélkül nyilatkozó dolgozók szerint egy másik, az alternatívák iránt bizalmat ébresztő tulajdonság az olvasható és módosítható, nyílt forráskód - amely a Linux esetén teljes mértékben érvényesül, míg az Apple terméke esetén csak részlegesen. 
 
Nem mindenkinél ment volna ilyen könnyen a váltás
 

A platform-váltásnak természetesen ára van, hiszen a munkaállomásokon lecserélt Microsoft termékpalettája a Windows mellett számos komplex, irodai és szerver célú szoftvert tartalmaz, amelyek összekapcsolódó rendszert alkotnak - ezek szolgáltatásainak egy jó részét pedig alternatív operációs rendszerekből nem lehet igénybe venni. Hagyományos termelő vállalatok IT-részlegei számára éveket igényelne egy komplett váltás, a Google alkalmazottai azonban a számítástechnikához jól értő felhasználók, akiknek web-orientált munkája sok tekintetben platform-független. 

Egy nyilatkozó szerint a dolgozók jobban zokon vették volna, januárban a Mac OS X-et tiltják be, mint a Windows-t. Kérdés, mit szólnak majd akkor, amikor a Google Web OS vagy Android megoldása váltja fel a megszokott Apple gépüket?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.