Nézte a "guglit" és elütötte egy autó

Beperelte a google-t egy nő, mert az kivezette egy út közepére

Egy amerikai nő 100 ezer dollárra, azaz több mint 22 millió forintra perli a Google Maps térképszolgáltatást, miután a mobiltelefonról is elérhető, gyalogosmódba állított útvonaltervező egy forgalmas országútra vezette, ahol egy autó elütötte.

2010.06.02 19:27MTI

Lauren Rosenberget az Utah állambeli Park Cityben még 2009 januárjában érte a baleset, amikor az automata útvonaltervező szerint a félórás sétából mintegy 800 méteres szakasz a neve alapján csendesnek tűnő Deer Valley Drive (Szarvasvölgy út) mentén vezetett.


Ez az elnevezés ugyanis a másik neve az Utah állambeli 224-es számú, kétszer kétsávos országútnak, ennek mentén a gyalogosok számára nincs kijelölt hely.

A Google azzal védekezik, hogy a térképen olyan figyelmeztetés látható, amely a kijelölt út pontatlanságára és az ebből eredő esetleges veszélyekre is felhívja a figyelmet. Rosenberg szerint a Google gondatlan és hanyag volt, mert olyan gyalogutat jelölt ki, amelyet még a figyelmeztetések mellett sem lett volna szabad felajánlania.

Az eset érdekessége, hogy a balesetet okozó - szintén perbe fogott - sofőr felelősségének megállapítása mellett elmarasztalható-e a Google, amely az egyértelműen veszélyes utat javasolta.

A károsultnak a térkép javaslatai ellenére elsősorban a józan ítélőképességére kellett volna hagyatkoznia, mielőtt a négysávos útra lépett, de felvetődik a kérdés, hogy egy olyan gyalogos, aki még sohasem járt a környéken, akár azt is feltételezheti, hogy a Google javaslatai a legjobbak, a kijelölt utakról letérni még az országúti sétánál is veszélyesebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.