"Kisz kínai meghozni occó wifi"

Nem gagyi, igazi kínai ingyen Wi-Fi

Nagy problémát jelentenek az egy gombnyomásra működő WLAN-feltörő készletek.

2010.05.06 14:29virushirado.hu

A rohamosan modernizálódó Kínában valódi népi szenvedéllyé vált a netezés, azonban még a városlakók közül sem mindenki engedheti meg magának a saját hozzáférést.

Ezt a piaci igényt lovagolja meg a WLAN rádiós számítógépes hálózatokat feltörő programok feketepiaca, ahol ma már komolyabb szakismeret nélkül üzemeltethető csomagok is kaphatók mindössze 165 jüan, azaz nagyjából 5200 forintnak megfelelő összegért.

A mások Wi-Fi hálózatainak ingyenes meglovagolására képes ún. ceng wang ka csomagok általában egy, a szokásosnál hosszabb, nagy nyereségű antennával szerelt Wifly-City típusú USB portos rádiós hálózati kártyát, két darab CD-lemezt és egy útmutató leírást tartalmaznak - vásárláskor egyébként gyakran be is mutatják a készlet használatát az üzletházak hátsó folyosóin megtalálható névtelen szakemberek.

A felhasználónak először telepítenie kell az USB WLAN eszköz meghajtó-programját az egyik mellékelt lemezről, majd a másik CD segítségével újra kell indítani az ingyen neteléréssel felruházandó gépet. Ekkor egy eredetileg biztonsági tesztelésre kifejlesztett környezet, a BackTrack egyik jogtalanul felhasznált, módosított változata jelentkezik be.

Türelem és szerencse kell a feltöréshez


Itt akár öt másodperc alatt megjelennek az észlelt rádiós hálózati források, amelyek ellen két hackerprogram hajt végre támadásokat. Nevüknek megfelelően a Spoonwep és a Spoonwpa feltöri az észlelt Wi-Fi hálózatok WEP vagy WPA kulcsait.

Az elavult, hibás kódolású WEP protokollt használó hálózatokba relatíve hamar be lehet jutni: a rekord 20 másodperc, de néha egy óra is beletelik, mire a hackercsomag ki tud találni egy ötbetűs szöveges jelszóhoz illő kódszám-sort.

Ezután csak újra kell indítani a gépet a Windows visszatöltéséhez és máris él a jogosulatlan hozzáférés a rádiós router által szolgáltatott neteléréshez - feltéve, hogy az adás tartalmaz ún.

DHCP igénylési lehetőséget, ami nélkül a támadó nem jut érvényes IP-címhez. Ez a feltétel többnyire teljesül, utána pedig az ingyen net élvezete mellett néha még a többi csatlakozott felhasználó fájljai is lemásolhatók a hálózaton, köszönhetően a gyenge biztonsági beállításoknak!

Természetesen a modern WPA és még inkább a WPA2 titkosítás jobb védelmet nyújt a támadások ellen, Kínában azonban nagyon elterjedtek a legolcsóbb Wi-Fi router eszközök (hozzáférési pontok), amelyek elavult szoftverük és gyenge hardverük miatt nem tudják az újabb kódolást alkalmazni.

Ilyen, áldozat szerepre alkalmas otthoni WEP eszközt a piaci árusok szerint bármely nagyobb városi lakóépületben lehet detektálni és feltörésükkel elérhető a vágyott netkapcsolat.

A lakosság érdekében és azzal szemben is üldözhetnék a feltörést A "ceng wang ka" csomagok iránt emiatt érthetően nagy a kereslet, ami már a vezető kínai netes bolhapiac portál, a Taobao üzemeltetőinek is szemet szúrt, így tavaly letiltották ezen illegális termékek hirdetését.

A feketepiacon azonban a jog nem sokat számít és amíg nem lesz erős hatósági ellenőrzés, a hacker-készleteket minden kínai piacon árusítani fogják. Kínának a saját kiberbűnözés elleni törvényei alapján mégis érdemes lenne keményebben fellépni a Wi-Fi hackelés ellen .

Legalábbis ezt bizonyítja Nagy-Britannia és a szigorú törvényeiről ismert Szingapúr példája, ahol jelentős bűncselekménynek tekintik és aktívan üldözik a rádiós hozzáférések feltörését, megvédve ezzel a becsületes netezők magánszférához való jogát. Kína még nem tart itt a demokrácia terén, de a hatóságoknak előbb-utóbb mégis érdekükké válhat a fellépés.

A feltört WLAN hálózatokat kihasználva ugyanis az elégedetlenkedők és a politikai másként gondolkodók megpróbálhatják névtelenségük megőrzése mellett kikerülni a szoros tartalomszűrést végző "kínai nagy tűzfalat" - miközben a pekingi pártvezetés erősen tart a társadalmi hagyományokat felborító nyugati eszmék, a pornográfia beáramlásától és igyekszik azt minden eszközzel megakadályozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.