Megjelenés előtt a Microsoft csillagászati program

A Microsoft lehozza a csillagokat az égről

A Microsoft előállt csillagászati programjának, a WorldWide Telescope-nak alfa állapotú verziójával. Az alkalmazásnak már van honlapja is, de ennél bővebb információk egyelőre csak ujjongó blogokban vannak. Konkrétumok csak tavasszal jönnek.

2008.02.28 15:40ma.hu

Bennfentes blogok már egy ideje emlegették a redmondi óriás új nagy dobását, és lám: a Microsoft be is jelentette a World Wide Telescope alfa-verzióját, amit egyelőre csak egy zárt, elit klub tagjai tesztelhetnek, de heteken belül szélesebb körök is megismerkedhetnek vele. A projekt egyébként a tavaly eltűnt fejlesztő, Jim Gray emléke előtt tiszteleg: eredetileg az ő munkája volt a program.

A kész programnak persze már van konkurenciája: a Google Sky és a nyílt forráskódú, nagy népszerűségnek örvendő Stellarium. Ezzel is a világűr csodáit lehet tanulmányozni, alaposan megnézegetni, természetesen ez is űrteleszkópok fotóit használja.

Néhány érdekes lehetőséget is tartogat. tudósok előadásait lehet meghallgatni különböző kapcsolódó témákban, miközben a program illusztrálja az elhangzottakat. Emellett virtuális túrákat tehetünk a kozmoszban, sőt, saját úráinkat hanggal is elmenthetjük és megoszthatjuk majd - akár PowerPoint bemutatókkal is. Itt mutatkozik be a Microsoft Visual Experience Engine is, a program motorja, ami később valószínűleg visszaköszön majd játékokban is. A program használata ingyenes lesz, de a hosszúnevű megjelenítő-technológia fizetős játékokban is visszaköszön majd.

Ennél többet azonban senki sem tud, márpedig ezek egy sajtóközleményből is kiollózhatók lennének. Várhatóan bővülnek majd az információk, mikor nyilvános tesztelésre bocsátják. addig azonban ennyivel kell beérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.