Minden idők legnagyobb adatlopása

Húsz év börtönt kapott egy hacker az Egyesült Államokban

Húsz év börtönre ítélték az Egyesült Államokban helyi idő szerint csütörtökön azt a hackert, aki társaival valószínűleg minden idők legnagyobb számítógépes személyi adatlopását hajtotta végre.

2010.03.26 09:51MTI

A 28 éves Albert Gonzalez két külföldi állampolgárságú cinkosával együtt feltörte több vállalat, köztük az OfficeMax, a TJX Companies és a Barnes and Noble számítógépes rendszerét, és hozzájutott összesen több mint 130 millió bankkártya adataihoz.

A hackertámadások és az adatokkal való visszaélések csaknem 200 millió dolláros kárt okoztak a vállalatoknak, illetve az érintett bankoknak és biztosítóknak. A kubai származású férfi tavaly bűnösnek vallotta magát az ügyében eljáró bostoni bíróság előtt. Az ítélet kihirdetése előtt bocsánatot kért a családjától, és azt mondta, nem nyereségvágyból, hanem kíváncsisága és internetfüggése miatt követte el a csalásokat.

Az ügyészi iratok szerint Gonzalez az utóbbi években 2,8 millió dollárra tett szert, amelyből egyebek mellett vett egy lakást Miamiban, egy BMW típusú autót, továbbá egy Tiffany briliáns gyűrűt és több Rolex karórát. A csaló ezenkívül több mint egymillió dollár készpénzt rejtett el a kertjében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.