Kiberterror a kenguruk földjén

Hackertámadás ért több ausztrál kormányzati honlapot

Összehangolt hackertámadás miatt ismét elérhetetlenné vált csütörtökön több kormányzati honlap Ausztráliában - közölte az ausztrál igazságügyi minisztérium.

2010.02.11 14:28MTI

Az ausztrál kormány, a parlament és a távközlési minisztérium internetes oldalának elérhetősége már szerdán is akadozott a támadások miatt. Az Anonymous nevű hackercsoport az úgynevezett DDoS (Distributed Denial of Service) módszerrel intézi támadásait, vagyis az irányítása alá vont számítógépekről egyszerre próbál belépni a kiszemelt honlapokra, ilyen módon túlterheli az oldalakat kiszolgáló szervert, és a honlapok elérhetetlenné válnak.

Az akcióban több száz ember vesz részt a világ minden tájáról. A támadók azzal fenyegetőznek, hogy akár több hónapra is képesek megbénítani a kormányzati portálok működését. A hackerakcióval az ellen tiltakoznak, hogy a kormány 2011 elejéig kötelező jelleggel internetszűrő rendszert tervez bevezetni, amely ellehetetlenítené a pornográf, illetve bűncselekményekkel kapcsolatos tartalmú honlapok elérését. A tervezett online tartalomszűrés bevezetésével Ausztrália a legszigorúbb internetszabályozóvá válna a demokratikus országok körében.

Az internetszűrő bírálói szerint a rendszer esetleg indokolatlan cenzúrázásra is lehetőséget adhat. Az Anonymous egyik tagja elmondta: azért küzdenek, hogy a világháló továbbra is nyitott hely maradjon, amely mindenki számára cenzúra nélkül elérhető.

Nem gondolják, hogy a hackertámadások következtében az ausztrál kormány teljes egészében lemond majd az internetszűrés tervéről, ezért már azt is sikerként könyvelnék el, ha a hatóságok a jövőben nyilvánosságra hoznák a letiltott honlapok listáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.