Megszüntette az öncenzúrát

NYT: a Google példáját kövesse a Microsoft és a Yahoo is Kínában

A kínai keresőportáljának öncenzúrázását megszüntető Google példáját kövesse a Microsoft és a Yahoo is - követelte szerdai szerkesztőségi cikkében a The New York Times.

2010.03.25 08:18MTI

A liberális lap következetes és bátor lépésként üdvözölte, hogy az amerikai internetes szolgáltató bejelentette, nem hajlandó a kínai előírásokat betartva továbbra is szűrni a felhasználók kereséseit. Az újság szerint a döntés annak késői beismerése: az internetes cégek nem működhetnek közre egy kormány cenzúrázási politikájában anélkül, hogy ne válnának de facto bűnrészessé az elnyomásban. A Yahoo közölte, hogy támogatja a Google döntését.

A Microsoft azonban Bing nevű keresőjében még mindig alkalmazza az öncenzúrát Kínában. Bill Gates cégelnök, amikor a Google januárban bejelentette, hogy le fogja állítani a találatok szűrését, arról beszélt: ha egy vállalat Kínában akar üzletelni, be kell tartania annak törvényeit. A The New York Times leszögezte: senki ne képzelje, hogy a Kínai Kommunista Párt egyszeriben engedélyezni fogja az ország állampolgárainak az akadálytalan internetes hozzáférést a Google hongkongi szerverén keresztül, ahová az amerikai cég átirányítja a felhasználókat.

Jelentések szerint Peking máris akadályozza a Google-kereséseket, és blokkolja a találatokat. Ez azonban még mindig jobb mint az öncenzúra, amikor a Google például arra kényszerült, hogy a kínai vezetés számára kényes politikai témákban - például Tibet megszállása vagy a Tienanmen téri vérengzés ügyében - megszűrje a találatokat. Jogvédő csoportok támadták is a Google-t az öncenzúra miatt, amikor négy évvel ezelőtt keresőmotorját Kínába vitte. A Google akkor azzal érvelt: a kínaiak még mindig jobban járnak egy cenzúrázott Google-lal, mint nélküle. A liberális lap megjegyezte: a Google-nak négy évébe telt, hogy beismerje érvelése helytelenségét, és csak azután volt erre hajlandó, hogy kínai hackerek megtámadták szervereit.

A Google keresőóriás megengedheti magának, hogy megszüntesse a google.cn üzemeltetését, hiszen abból bevételeinek alig 1-2 százaléka származott. A Pekinggel való szembeszállásnak azonban nagyobb ára is lehet: a China Mobil, az ország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója várhatóan elutasítja, hogy a Google keresőmotorját használja honlapján.

A China Unicom pedig elvetheti azt a tervét, hogy a Google Android operációs rendszerének felhasználásával építsen telefont. Ezeket valószínűleg további intézkedések fogják követni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.