Beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását

"Coki neked, Kína!" Emberjogi szervezetek üdvözölték a Google döntését

Emberjogi szervezetek üdvözölték a Google amerikai internetes szolgáltató döntését, amellyel beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását. Egyúttal felszólították az internetes szektor többi cégét, hogy kövessék a Google példáját.

2010.03.23 18:08MTI

A Riporterek határok nélkül (RFS) üdvözölte a Google "bátor álláspontját", úgy vélve, hogy a kínai ügyön túlmenően az internet integritása a tét. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet szerint az elnyomó államok ellenőrzése alatt tartott nemzeti belső hálózatok megjelenése számtalan felhasználót a digitális szegregáció áldozatává tett az utóbbi években.

"Felszólítjuk a Kínában megtelepedett többi netes vállalkozást, hogy kövesse a példát, és utasítsa vissza tevékenységének korlátozását. Ha közös front alakul ki ebben a kérdésben, a kínai kormánynak nem marad más választása, mint megnyitni a hozzáférést egy szabadabb világhálóhoz" - hangoztatta az RSF.

Sharon Kang Hom, az Emberi jogok Kínában nevű amerikai szövetség elnöke úgy fogalmazott, ez az üzenet a többi társaságnak, tudniuk kell, hogy vannak más megoldások, mint az a leegyszerűsített választás, hogy vagy kivonulnak Kínából, vagy maradnak Kínában, de öncenzúrát alkalmaznak. "Tényleg eredeti ötleteik vannak. Technikailag Kínában maradnak, de leállítják az öncenzúrát" - tette hozzá.

Vej Csing-seng (Wei Jingsheng) ismert kínai ellenzéki személyiség, aki húsz év börtönbüntetés letöltése után hagyta el az országot és telepedett le az Egyesült Államokban, kijelentette: nem csodálkozik a tárgyalások kudarcán, mivel mindenki jól tudta, hogy a pekingi vezetés nem hátrál meg, ezért nem volt esély kompromisszumra.

"Attól tartunk, hogy az internetes csoportokra még nagyobb nyomás nehezedik majd a kormány részéről" - mondta.

David Drummond, a Google jogi igazgatója hétfőn jelentette be, hogy a kínai internetezők a google.cn helyett ezentúl a Hongkongban üzemeltetett google.com.hk oldalon vehetik igénybe a Google kereső szolgáltatásait.

Az új hongkongi címről már szabadon használhatják a pekingi előírások miatt eddig cenzúrázott Google Search, Google News és Google Images keresőmotorokat. A nem cenzúrázott szolgáltatások, például a Google Maps nem települnek át Hongkongra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.