Egyre jobban teret hódítanak

A menők a LED-es kijelzők!

A LED-es megjelenítők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piaci tortából - A DisplaySearch előrejelzései szerint 2011 lesz az első olyan esztendő, amikor is már több LED-es kijelző kerül forgalomba, mint hagyományos CCFL-es modell.

2010.01.31 16:00ma.hu

Rögtön az elején nem árt tisztázni, hogy mi a különbség a LED-es készülékek és normál társaik között.

Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor a LED-es modelleket tulajdonképpen LED háttérvilágítással rendelkező LCD készülékeknek kell neveznünk, hiszen ezek ugyanolyan LCD technológiákra épülnek, mint hagyományos társaik, ellenben háttérvilágításukat nem CCFL fénycső, hanem LED panelek biztosítják.

A LED-es technológia előnye többek közt a nagyobb dinamikus kontrasztarány, a jobb színhelyesség és a környezetbarát előállítási mód.

Most pedig következzék az üveggömbbe pillantás: a DisplaySearch előrejelzései szerint 2011 lesz az első olyan esztendő, amikor is már több LED-es kijelző kerül forgalomba, mint hagyományos CCFL-es modell.

Ez azonban még csak a kezdet, hiszen 2013-ra a LED háttérvilágításos termékek piaci részaránya már a 75 százalékot fogja súrolni, vagyis a forgalomba kerülő újdonságok közel háromnegyede ilyen technológiát hordoz majd magában.

LED háttérvilágítás fronton egyébként nem meglepő módon a notebook kijelző szektor jár legelőrébb: az idén piacra kerülő példányok 84 százaléka, a jövőre érkező modelleknek pedig már több mint 95 százaléka ilyen háttérvilágítással lesz felvértezve.

Az iSuppli szerint idén várhatóan nyolcszor több LED-es LCD TV-t hoznak majd forgalomba világszerte, mint tavaly.

Egy konkrét példát tekintve, 2009-ben a 40 colos, vagy annál nagyobb képátlójú TV-k szegmensében még csak 2,5 millió LED-es LCD televíziót adtak el, ezzel szemben 2010-ben várhatóan már több mint 18,8 millió ilyen termék talál majd gazdára.

Érdekesség, hogy 2008-ban összesen alig 34 ezer darab LED háttérvilágítású TV-t adtak el globálisan, míg 2013-ban már 112,1 millió ilyen készülék eladásával számolnak a szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.