Az aranykor hajnala

A Sharp a negyedik alapszínt is hozzáadja LCD televízióihoz

A hatvanas években a fekete-fehér televíziós piacot a színes televízió megjelenése forradalmasította. Manapság pedig a színek tökéletes megjelenítése az elsődleges vásárlói igények között szerepel.

2010.01.08 08:50ma.hu

A Sharp technológiai részlege már régóta meghatározó szerepet tölt be a televíziógyártás területén, és az idei CES kiállításon, az új RGBY technológia bemutatásával felfedi a 21-dik század színes televízióját. Az eddigi hagyományos három színkomponensű (RGB – vörös, zöld, kék) paneleket kiegészíti a negyedik, sárga színkomponenssel (Y), ami így sokkal jobb képminőséget képes produkálni. Az új szín előnyei leginkább a bőrszín tónusainál, a gazdag sárga és arany színtónusok megjelenítésénél válnak különösen érezhetővé, továbbá az új szín hozzáadása még hatékonyabb háttérvilágítást tesz lehetővé.

A képminőség és az energiahatékonyság két fontos érvként jelentkezik a televíziók eladásakor. Az új RGBY technológiával ellátott AQUOS LCD televíziók bemutatásával a Sharp ismételten, mindkét fent említett érv tekintetében jelentős előrelépést mutat fel. Az új sárga képpont-szín (Y) hozzáadásával, a már meglévő piros, zöld és kék színnel (RGB) ellátott modellekhez képest sokkal ragyogóbb képet érhetünk el. A korábbi alapszínekkel a televíziós csatornák által sugárzott színskála csupán egy töredékét lehetett megfelelően megjeleníteni, de a Sharp innovatív technológiájának köszönhetően ez a megjeleníthetőségi skála immár jelentősen bővül.

„Az RGBY technológia bevezetésével a Sharp újabb mérföldkövet tett le az LCD televíziógyártás fejlődésének történetében. A sárga képpont-szín hozzáadásával nagyban továbbfejlesztettük az AQUOS LCD televíziók képminőségét, ami megkülönbözteti termékünket a többi hagyományos RGB technológiát használó LCD TV-től.” mondta Yoshitaka Tamura, a Sharp Electronics közép-kelet-európai részlegének ügyvezető igazgatója. „Az új képpont összetételű X-Gen panelek további lehetőségeket nyitnak meg számunkra az energiahatékonyság területén, hiszen a készülékek alacsonyabb energiafogyasztás mellet is képesek a korábban már megszokott teljesítményre.” tette hozzá Yoshitaka Tamura.

Az RGBY technológiával ellátott készülékeken a kép még természetesebben hat, kiváltképp a bőrszín tónusainál, de az arany szín is sokkal élénkebben és valósághűebben jelenik meg, mint korábban.

A képpont-összetételnél használt negyedik színnel az új LCD televíziók sokkal hatékonyabb háttérvilágítást tesznek lehetővé, mint eddig. A legújabb AQUOS LCD televíziók már eddig is több száz energiatakarékos LED-et tartalmaztak. A háttérvilágítás és az aktív képpont-színek megfelelő kombinációja hozza létre a televízión látható képet. A képpontok apertúrája szintén tovább bővült az új struktúrának és az optimalizált színösszetételnek köszönhetően, tehát a képpontok több fényt képesek átengedni, ily módon akár kisebb fényintenzitással is elérhető a korábbihoz hasonló képminőség, ami az alacsonyabb energiafogyasztásban is megmutatkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.