A mobilok lenyomják a GPS-eket?

Az új mobilok egyre több borsot törnek a gyártók orra alá

A telefonok először a fényképezőgépekre, most pedig a GPS készülékekre jelentenek egyre komolyabb veszélyt.

2009.12.02 10:43ictpress

Manapság egyre több olyan mobiltelefon fedezhető fel a kereskedések polcain, melyek már nem csak telefonálásra, SMS-ezésre, zenelejátszásra és fotózásra, hanem többek közt navigációs feladatokra is minden további nélkül használhatók.

Ezek az új mobilok egyre több borsot törnek a dedikált GPS eszközök gyártóinak orra alá: a Google Maps legújabb mobil verziója például immár nem csak digitális térképként, hanem valódi navigációs megoldásként is használható, ráadásul teljesen ingyen és bérmentve. Piaci elemzők szerint a digitális fényképezőgépek gyártóinak már sikerült azt kommunikálni a vásárlók felé, hogy a mobilokba szerelt viszonylag egyszerű fotómasinák nem képesek felváltani a normál fényképezőgépeket, most pedig hasonló tervet kell kieszelniük a GPS navigációs piac nagyágyúinak is.

Ezeknek a cégek tudatosítaniuk kell a vásárlókban, hogy adott esetben mennyivel gyorsabb és pontosabb egy dedikált GPS, mint egy GPS-es mobil, illetve, hogy például egy navigátort a nagyméretű érintőkijelző miatt mennyivel kényelmesebb kezelni, mint mondjuk egy parányi LCD-s mobiltelefont. Természetesen nem elegendő felhívni a figyelmet a jelenleg meglévő előnyökre, hanem új funkciókat is célszerű meghonosítani a GPS piacon.

A legújabb trendek azt mutatják, hogy néhány éven belül egyre több GPS készülékben lesz online kapcsolat, vagyis az új modellek a beléjük tehető SIM-kártya és az azon keresztül elérhető mobil internet révén biztosítanak folyamatosan frissülő adatokat a felhasználók számára. A nem is olyan rég még 1000 dollárnál is drágább GPS-ek ára mára 200 dollár alá esett, és a piac mind a mai napig továbbra is növekszik. Az előrejelzések azt mutatják, hogy idén tizenkilenc, jövőre pedig tizenhárom százalékos növekedésre lehet számítani a szektorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.