Elektronikus menetlevél

LCD-t mutathatunk a rendőrnek

Az ORFK, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium is áldását adta a tisztán elektronikus menetlevél elfogadására Magyarországon. Az új rendszerben megvalósíthatatlan minden, menetlevéllel kapcsolatos mulasztás és visszaélés.

2009.11.24 18:41ma.hu

A rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság a közúti járművek üzemben tartásáról szóló kormányrendelet alapján évi százmilliós nagyságrendben szab ki bírságot a menetlevéllel kapcsolatos jogsértések miatt. Az eddig rejtve maradt esetek száma ennél lényegesen nagyobb, ezért előbb-utóbb ezen a területen is fokozottabb ellenőrzés várható. Ez érzékenyen érinti a céges flottaüzemeltetőket, amelyeknek jelentős veszteséget okoz az autók nem engedélyezett magánjellegű használata is.

Az illetékes hatóságok − ORFK, NKH, KHEM − a jogszabályi követelményeknek megfelelőnek, és a papír alapú menetlevél kiváltására alkalmasnak találta a GPS alapú, tisztán elektronikus menetlevelet. A műholdas koordinátákat rögzítő, manipulálhatatlan rendszer ugyanis automatikusan, a valós használat szerint vezeti az „okmányokat”.

A GPS járműkövetés hazai piacán többen is kínálnak menetlevél megoldásokat, ám ezek nem váltják ki a sofőr részéről kötelező papír alapú menetlevél-vezetést − mutat rá a fejlesztő Secret Control cégvezetője. Varga László kifejtette, a most engedélyezett, és jelen pillanatban egyetlen „hivatalos” megoldás használatakor a sofőr a közúti igazoltatás során nem terjedelmes füzetet ad át az ellenőrző hatóságnak, hanem egy lcd kijelzőt, melyen minden elvárt információ percre pontosan és jól áttekinthetően szerepel.

Az elektronikus menetlevél-megoldás és a hozzá tartozó flottakövetés mind az üzembentartónak, mind a tisztességes munkavállalóknak könnyebbség, miközben az ellenőrző hatóságok számára is garantálja a valós és folyamatos adatokat. A rendszer elfogadása a hatóságok részéről az elektronikus közigazgatás koncepciója felé tett − civil − lépések sorába tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.